Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

luni, 22 iunie 2009

Cercul vicios


Părintele Ioan de la Rarău, cu luciditate şi dragoste duhovnicească adevărată ne avertizează împotriva unei capcane în care, cei mai mulţi dintre noi, am căzut deja, fie că suntem conştienţi sau nu : dependenţa de televizor ! Cinismul realizatorilor de programe de televiziune ar trebui nu doar să ne revolte, ci mai ales să ne determine la o atitudine tranşantă faţă de oferta lor : boicotul. O scădere drastică a audienţei acelor televiziuni comerciale şi, în consecinţă, imorale, poate ar determina o schimbare a politicii lor, o asanare morală a infestatei reţele mediatice româneşti.

Tot ceea ce ne ţine în dependenţă nu este după voia lui Dumnezeu, care ne-a creat liberi şi ne vrea liberi de orice idolatrie. Dacă iubim libertatea, chip al lui Dumnezeu în noi, să ne smulgem « lanţurile » care ne leagă de acest « complice » al demonilor, mijloc perfid de îndepărtare a noastră de voia lui Dummnezeu şi de ţelul vieţuirii creştine : dezrobirea de patimi, câştigarea virtuţilor şi îndumnezeirea omului prin har. Că harul nu suferă a se sălăşlui în omul cotropit de patimile şi păcatele stimulate prin televiziune şi internet.

Teleîndobitocirea creştinilor

Toate posturile private de televiziune se finanţează, în special, prin reclamele comerciale transmise, iar încasările pentru reclamele prezentate se fac în funcţie de numărul de telespectatori care vizionează postul de televiziune respectiv, stabilit prin sondaje de opinie. De aceea se urmăreşte ca emisiunile transmise să fie vizionate de un număr cât mai mare de telespectatori. Cu cât încasările pentru reclame vor fi mai mari, cu atât vor creşte salariile celor care lucrează la posturile de televiziune..

Acesta este motivul principal pentru care emisiunile televizate sunt realizate după poftele şi păcatele telespectatorilor, ca să se înregistreze o audienţă cât mai mare. Şi deoarece creştinii s-au obişnuit ca, după o zi de lucru să se relaxeze în pofte şi păcate(mâncare, băutură, fumat, desfrâu)televiziunea le va oferi din plin aceste lucruri, asigurându-şi astfel finanţarea.

Datorită impactului pe care îl are televiziunea, odată cu trecerea timpului, mulţi creştini se vor îndobitoci(Psalm 48, 12), conducându-se după pofte şi păcate. În schimb, vor creşte vânzările de produse prezentate prin reclamele de televiziune, profitul celor care le produc şi le comercializează şi bugetul posturilor de televiziune. Iar după aceasta, păcatele săvârşite de cei teleîndobitociţi(crime, violuri, perversiuni, pedofilii, furturi, desfrânări...) vor constitui noi subiecte de senzaţie pentru emisiunile teleblestemate. Apoi şirul păcatelor se va relua cu o amplitudine mai mare.

Experienţa ne arată că, astăzi, cele mai eficiente mijloace de propagare a lucrării diavoleşti în lume sunt televizorul şi internetul. Cei mai mulţi îşi aşează teleidolul în casă, la răsărit, uitându-se zilnic la el câteva ore.

Cuviosul Paisie Aghioritul spune : « Lumea s-a vătămat grav din pricina televizorului. În mod special se distrug copiii. Într-o zi a venit la mine, la coliba mea din Sfântul Munte Athos, un copil în vârstă de şapte ani cu tatăl său. Dumnezeu mi-a descoperit şi vedeam că din gura copilului vorbea duhul televizorului, aşa după cum vorbeşte diavolul prin copiii demonizaţi.

Astăzi, rareori vezi copii normali ; din punct de vedere duhovnicesc sunt nişte monştri. Nu mai au nicio dorire către cele veşnice. Ceea ce au auzit sau au văzut la televizor, aceea repetă. Astfel unii vor ca să tâmpească lumea cu televizorul. Adică toate cele pe care le aud oamenii la televizor să le creadă, să le spună şi să le facă. »

Ce vedeţi la televizor ? Crime, desfrânări etc. În răgazul numit publicitate, între două crime, veţi vedea că se derulează suav pe ecran fel de fel de reclame, care sunt pline de mesaje subliminale. Acestea lucrează cu mare eficienţă la nivel mental, robotizând până la urmă omul, care, intrând în primul supermarket, va merge ca şi teleghidat la acele produse care au fost prezentate în clipurile publicitare. Iar la televizor, mai departe, vor rula scene de sex orgiastic, de beţii, de consum de droguri, de punere la cale a unor fărădelegi, răzbunări sângeroase.

Copiii trebuie educaţi ca să înţeleagă că îşi strică mintea cu televizorul şi nu mai gândesc. Toate deciziile lor se raportează la cele văzute şi auzite la televizor.

Oare cine ne conduce şi unde vor să ajungem ? Cerculeţele şi triunghiurile colorate, afişate pe micul ecran, nu rezolvă aceste probleme, ci, dimpotrivă, atunci când sunt singuri, copiii vor şti exact ce emisiuni sa urmărească pentru a-şi satisface curiozitatea şi poftele. Se impune ca Biserica Ortodoxă, şcoala şi societatea civilă să acţioneze în sensul legilor necesare protejării tineretului împotriva acestor blestemăţii.

Mulţi duhovnici contemporani ne-au avertizat : tot iadul e sub presiune ! Diavolii au fost sloboziţi şi sunt în plin război cu oamenii de pe planetă. O sută de ani a strigat Noe către rude, prieteni şi cunoscuţi sa se pocăiască pentru că se apropie pedeapsa lui Dumnezeu. Cine l-a auzit ?! Acum, după două mii de ani, este o evidentă tendinţă mondială întoarcerea la trup şi la cele mai grele păcate. Este un scrâşnet cosmic al morţii peste lume, fără ca aceasta să-l perceapă. Este o invazie demonică fără precedent.

Grav este şi faptul că elitele au fost cucerite de vulgaritate. Sobrietatea dispare tăcută în umbra uitării. Psihologi pervertiţi ne anunţă – desigur tot pe canalele media - că homosexualitatea e ceva normal, natural şi, culmea, raţional ! Bunul simţ şi ruşinea dispar şi ele în mlaştina desfrânării şi a corupţiei. « Ştiristele » de la canalele de televiziune abordeaza cu aplomb profesional o ţinută severă şi « supraintelectuală », dar nu se sfiesc să apară în reviste porno şi să se bălăcească în mizeria mediatică, lăsându-se pradă desfrâului. Acestea sunt noile modele la care se pot raporta tinerii de azi. »

(Părintele Ioan de la Rarău, « Duhul lumesc », Ed. Panaghia, 2008)

Sursa imaginii : http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/711-duhul-lumesc-ioan-de-la-rarau-pr.html