Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

miercuri, 8 aprilie 2009

România acuzată de tulburările din Moldova

"Preşedintele Moldovei a acuzat România vecină că a alimentat protestele care au izbucnit violent marţi, în capitala Moldovei, Chişinău. România a respins acuzaţia ca o provocare. Mii de tineri protestatari au ocupat Chişinăul , luptând cu poliţia şi jefuind clădirea Parlamentului, în semn de protest contra rezultatelor în alegerile de duminică.

Rezultatele oficiale au dat comuniştilor aflaţi la putere 50% din voturile exprimate în Republica ex-sovietică ai cărei locuitori sunt vorbitori de limbă română. Observatorii internaţionali au declarat că votarea a fost aparent corectă, deşi una dintre observatoare a spus la BBC că are îndoieli.

Preşedintele moldovean, comunistul Vladimir Voronin, a fost citat de către agenţia rusă Interfax declarând: “Ştim că anumite forţe politice din România sunt în spatele acestor tulburări. Steagurile româneşti arborate pe clădirile guvernamentale din Chişinău atestă acest lucru.”

El a ordonat ca ambasadorul României să fie expulzat, iar trimisul moldovean la Bucureşti rechemat; a mai afirmat că pe viitor românii vor avea nevoie de vize ca să pătrundă în Moldova. Anterior, preşedintele calificase aceste manifestaţii drept “lovitură de stat”.

Unii dintre protestatarii de marţi au purtat steaguri româneşti şi au cerut unirea Moldovei cu România, vecinul ei mai mare.

Ministrul de externe al Rusiei a spus că este un plan pentru subminarea “suveranităţii Moldovei”. Dar ministrul de externe al României a rerplicat: “Această acuzaţie e o provocare la adresa statului român.” Este “inacceptabil fatul că guvernanţii comunişti de la Chişinău dau vina pentru problemele interne ale Moldovei pe România şi pe poporul român”, a adăugat el.

Convocaţi în taină

Nu este niciun semn că violenţele se vor repeta miercuri, opinează câţiva moldoveni adunaţi să ceară eliberarea celor 193 de persoane arestate marţi. Vlad Filat, şeful Partidului Liberal Democrat a calificat demonstraţiile drept “o acţiune de protest spontană a unor tineri”. El a spus că opoziţia a încercat să prevină excesele, precum atacurile asupra parlamentului, dar a adăugat : “Noi nu suntem speriaţi de arestări şi intimidări. Oamenii nu mai vor să trăiască astfel, ci liberi şi fără frică.”

Cuvântul demonstranţilor a fost difuzat prin mesaje scrise, pe internet şi prin telefonia mobilă. “Am trimis mesaje pe furiş, dar nu ne-am aşteptat sa ni se alăture 15. 000 de oameni. Cel mult ne-am aşteptat la 1.000”, a spus Oleg Brega, din grupul activ Hyde Park, Agenţiei de ştiri Associated Press.

Suspiciuni de “manipulare”

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, membru al Partidului Liberal, a spus: “Alegerile au fost fraudate. Au fost votări multiple. » Opoziţia a cerul renumărarea voturilor sau repetarea alegerilor – o cerere respinsa până acum de guvern.

Un raport al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa despre alegerile de duminică a făcut o evaluare pozitivă a scrutinului. Dar un membru britanic al echipei de observatori a OSCE a pus la îndoială această concluzie. Baroneasa Emma Nicholson a spus că îi “este dificil să aprobe călduroasa declaraţie de presă. »

“Problema este că a fost un raport OSCE, iar în OSCE sunt, desigur, şi ruşi, iar vederile lor sunt diferite, substanţial diferite, de exemplu, de a noastră”, a declarat ea pentru BBC News. Ea a spus că atât ea cât şi alţi observatori au avut “un sentiment foarte, foarte puternic” că au fost manipulări, “dar n-am putut găsi nicio probă”.

Moldova, presată între România şi Ucraina, este cea mai săracă ţară din Europa, în care salariul mediu este sub 250 $(168 £) pe lună. Locuitorii vorbesc limba română şi ţara are multe legături culturale cu România. Totuşi, a fost anexată de Uninunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial şi şi-a câştigat independenţa în 1991.

A rămas un conflict nerezolvat cu regiunea separatistă Transnistria, care se autoguvernează, cu sprijinul Moscovei, de la încheierea ostilităţilor după un scurt război în 1992."

Sursa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7989360.stm

Prima declaraţie oficială a protestatarilor ...

Declaraţia FAM (Forului Anticomunist din Moldova): „Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!”

pic_0091Sîntem mulţi, sîntem tineri, sîntem uniţi! Mergem pînă la capăt!

Nu ne mai puteţi controla!

Ne-am săturat să răbdăm un regim totalitar, întreţinut prin frică şi teroare!

Comunismul este vinovat de cel mai mare genocid din istorie!

Nu vrem să fim conduşi de cei care ne-au ucis şi deportat părinţii şi bunicii!

Cerem demisia preşedintelui Voronin şi interzicerea prin lege a partidului criminal comunist!

Nu vrem soluţii extreme - cerem judecarea preşedintelui în baza Constituţiei!

Nu facem politica nimănui şi nu sîntem plătiţi de nimeni!

Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!

Jos magnaţii comunişti care ne trimit să muncim la negru şi ne fură banii chiar din Wester Union!

Mobila de lux şi parchetul din Preşedenţie şi Parlament sînt cumpărate din procentele de la schimburile valutare!

Nu vrem în Italia, Portugalia, Spania!

Nu vrem în Canada sau Moscova!

Vrem să muncim şi să fim plătiţi în ţara noastră!

Vrem un stat bazat pe respect şi încredere, nu pe frică şi şantaj!

Jos frica moldoveni!

De pe blogul Pr. Savatie!

P. S. Sebastian: Nu primiti cipurile!

Alexandru Nechifor

Studiu și interpretare tehnică după Claesz Pieter (1597-1660)
Tempera cu emulsie de ou pe lemn. 30x40 cm. 2006

Rubens - Sf. Gheorghe si balaurul

Egoismul, fiara care mă sfâşie



Din egoismul(conştient sau inconştient!) se naşte iubirea de sine, iar în inima în care stăpâneşte acest trist sentiment nu mai este loc pentru Dumnezeu. Nu-L poţi iubi nici pe Domnul, nici pe aproapele cât timp te iubeşti pe tine şi trăieşti pentru a-ţi satisface dorinţele, poftele şi capriciile sau chiar idealuri tale aparent nobile.

Egoismul nevoii de a-ţi face voia te orbeşte şi te închide ascultării voii lui Dumnezeu. Experienţa de o viaţă mi-a arătat cât poate creşte acest monstru interior şi cum te perverteşte, întunecând în tine chipul dumnezeiesc. Din egiosm alergăm după efemere plăceri şi fugim de durere, confundăm ţelul adevărat al venirii noastre în lume cu scopuri lumeşti, înşelătoare, vânăm vânt şi culegem furtună.

Egoismul ne împiedică să ne vedem sau să ne recunoaştem defectele şi lipsurile, eşecurile şi ticăloşiile, tot ceea ce ar putea leza părerea înaltă de sine pe care ne-am construit-o pentru uzul interior, ca oglindă falsă în care să ne autoadmirăm. Egoismul este inevitabil restrictiv pentru cel de lângă noi, nu îi dă voie să se afirme ca să nu ne ştirbească sau să nu ne umbrească statura.

Egoismul îl preferă pe celălalt pentru sacrificiu şi se cruţă pe sine. Duhul acesta al impunerii mele în faţa ta, celălalt, trimis de Domnul să mă limiteze tocmai pentru a nu da proporţii aberante egoismului meu, se ascunde în cutele cele mai adânci ale sufletului şi nu-l poţi detecta uşor, fiind adeseori travestit sub masca altruismului. Ori de câte ori săvârşesc faptele dragostei de Dumnezeu şi de aproapele numai ca să-mi menţin buna opinie despre mine fac jocul egoismului care încearcă să împace printr-un truc şi conştiinţa şi iubirea de sine. Îmi pot cultiva calităţile fireşti şi virtuţile creştine în stare deplină de egoism, având nevoie de ele ca să mă pot autoadmira şi îmbăta de sentimentul mulţumirii de sine.

Dar egoismul este feroce atunci când se pune problema fericirii vremelnice: acum şi aici eu vreau şi cred că am dreptul să fiu fericit/ fericită. Chiar dacă Sfânta Scriptură nu ne menajează, amintindu-ne că dreptatea noastră înaintea lui Dumnezeu este ca o cârpă lepădată, noi nu încetăm să ne considerăm îndreptăţiţi la fericire. Cum ai să convingi pe vreunul că fericirea e doar o formă de egoism care ignoră păcatele, prin care ne-am câştigat doar dreptul la moartea veşnică? Că mila lui Dumnezeu ne-a dăruit iertarea, dar îndreptarea se face pe tot parcursul vieţii, prin ispite, necazuri şi suferinţe tămăduitoare? Cu egoism pretindem să primim de la Domnul fericirea pământească, ţinându-L de rău dacă nu ne-o acordă. E atât de greu să ajungi să primeşti şi să iubeşti suferinţa dăruită ţie de dragostea Lui. Tot ţi se pare că nu e în regulă să suferi. Dar Domnul, oare n-a suferit pe Cruce? N-a suferit murind ca să se bucure înviind? Putem noi să urmăm altă cale decât cea deschisă de El?

Întăreşte-ne, Doamne, în lupta cu fiara aceasta cuibărită în suflet!

Sf. Teofan : Tâlcuiri din Sfânta Scriptură

Miercuri( a şasea săptămână a Postului)

“Strigă tare”, îi zice Domnul proorocului Isaia, “Nu te opri”, dând în vileag nelegiuirile poporului Meu. Dar ce făcea poporul? “Ei Mă caută, doresc apropierea de Dumnezeu”. Dar este asta, oare, un păcat?Tocmai asta era dator să facă. Da, aşa este, dar necazul e că nu o fac cum se cuvine, ci aşteaptă să îşi atingă ţelul numai prin post, fără a se îngriji de faptele dreptăţii şi dragostei. “Şi postul Îmi e plăcut”, grăieşte Domnul, însă postul(adevărat este cel) la care oamenii, smerindu-şi trupul, adaugă şi iertarea jignirilor, a datoriilor, hrănirea celor flămânzi, găzduirea celor lipsiţi de adăpost, îmbrăcarea celor goi.Când toate acestea se vor adăuga postirii, căutarea mea şi apropierea de Mine vor avea spor”; atunci va ieşi de dimineaţă lumina ta, ...şi slava Domnului te va înconjura. Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; şi încă grăind tu, va zice: aici sunt!...Şi va fi Dumnezeul tău cu tine pururea.”(Is. 58, 1-11)

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău!


Nu ştiu ce se va întâmpla la Chişinău, dar Dumnezeu să aibă milă de cei care nu mai pot răbda să fie batjocoriţi şi amăgiţi de către conducătorii lor comunişti ! Aproape nu îndrăznesc să mă îndoiesc de reuşita lor : ar fi o ticăloşie să fii calculat şi sceptic în faţa acestui entuziasm curat !

Dar am auzit voci ale unor jurnalişti care susţin că nu se petrece decât o manevră de substituire a KGB-ului vechi cu unul nou, iar tinerii sunt manipulaţi subtil şi vor fi sacrificaţi aşa cum au fost şi cei de la Bucureşti din 1989.

Dumnezeu este deasupra şi cu îngăduinţa Lui se întâmplă toate ; El nu-i va părăsi pe aceşti români de dincolo de Prut, chiar dacă politicienii de la Bucureşti i-au abandonat, neîndrăznind să încalce tratatele încheiate în dispreţul adevărului şi demnităţii naţionale. Dacă nu s-au sfiit să vândă Basarabia, nu se vor sfii nici s-o privească sângerând prin cei mai tineri ai ei. Sărmană patrie română !

Manifestările de solidaritate mai pun puţin balsam pe rănile celor ce se simt, cu siguranţă, părăsiţi de fraţii lor. Dar sprijin efectiv cine le va da ? U.E. ? N.A.T.O.? Tare mă tem că singura intervenţie va fi dinspre est!