« Eram în grupul studenţesc, o unitate intermediară, şi făceam acelaşi lucru ca în liceu: ţineam adunări în care vorbeam deschis despre educaţie, istorie, credinţă. Vara mergeam prin munţi, în tabere...
- Aveaţi vreo organizaţie anticomunistă, vreo activitate în acest sens?
- Nu. Nu se proiecta aşa ceva, nici măcar într-un viitor mai îndepărtat. Mă refer la vreo acţiune militară sau altceva... Noi ne ocupam în continuare de activitatea educativă.
- Care este contextul în care aţi fost închis ?
- Era în mai 1948. Eu, ca student medicinist, stăteam la cămin, în Bucureşti şi a venit la mine un prieten din liceu, Iorgulescu, şeful Frăţiei de Cruce de la Tulcea. Fusese convocat în capitală şi nu avea unde să stea. Şi l-am ţinut la mine, la cămin. Dar s-a întâmplat ca tocmai atunci să vină arestările din 15 mai. Şi sigur că după ce l-au arestat pe Iorgulescu, l-au întrebat unde a stat şi celelalte... Aşa că pe 21 mai am fost arestat şi eu.
- Câţi au fost arestaţi atunci în mai, câteva mii ?
- Au fost poate zeci de mii arestaţi.
- A fost o campanie care i-a vizat numai pe legionari sau în general pe toţi cei care erau anticomunişti la vremea respectivă ?
- Au fost arestaţi mai mulţi. Pe ţărănişti, de exemplu, i-au luat înaintea noastră, atunci când cu alegerile şi cu Maniu, dar ei erau puţini. Noi însă eram foarte mulţi. Grupul în care am activat eu a fost descoperit şi arestat aproape în întregime, doar cu câţiva lipsă.
- Cum a fost descoperit ? Prin infiltrare, prin trădare, sau cum ?
- Nu ştiu exact. Ei ne urmăreau tot timpul. Şi printre studenţi aveau agenţi care ne urmăreau. Şi dacă protestai împotriva anumitor lucruri, cum a fost la noi când au încercat să introducă marxismul în Facultatea de Medicină...
- Se punea problema să vă bage cursuri de marxism ?
- Da, au şi băgat până la urmă. Noi am spus atunci că nu avem nevoie de asta, pentru că suntem oameni de ştiinţă. Nu eram un grup gălăgios, eram foarte tăcuţi chiar, dar când s-a pus problema votării, am ridicat mâna toţi împotrivă.
- Şi cam câţi eraţi în grupul acesta, la Medicină ?
- În anul nostru, vreo patruzeci, în ceilalţi ani tot aşa... în total câteva sute.
- Deci agenţii v-au denunţat că sunteţi anticomunişti şi v-au arestat. Ce încadrare v-au dat ?
- Activitate împotriva siguranţei statului. Apoi am fost închişi la Securitate până la proces, în toamnă.
- Şi la proces aţi fost identificaţi ca grup legionar, dar fără să aveţi vreo activitate antistatală la modul concret ?
- Da, fără nicio acuzaţie concretă. Ne-au pus pe toţi în articolul de activitate împotriva siguranţei statului, fără dovezi. Că nu trebuia să aibă dovezi.
- Ce condamnare v-au dat ?
- Opt ani de temniţă grea. Imediat după proces, studenţii au fost rimişi, în marea majoritate, la Piteşti. »
Viaţa Părintelui Gheorghe Calciu – Editura Christiana, 2007