Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

vineri, 11 decembrie 2009

Rememorare19 iunie 2008 – Joi -  Kerkyra – am fost la Sfântul Spiridon. Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie! Un părinte grec şi un diacon au citit rugăciuni la racla Sfântului. Am primit şi binecuvântare de la părintele acela. Am sărutat picioarele Sfântului de două ori. Papucii săi erau roşii cu ţesături-flori aurii. Am atins cruciuliţă şi metania, apoi iconiţele cumpărate ca daruri, de picioarele sale (care au alergat într-ajutorul atâtor rugători ai săi!)şi de raclă. Am stat ceva timp într-o strană, unde m-am refugiat de privirile indiscrete M-am rugat pentru curăţirea de patimi, pentru mântuirea celor dragi, […]dar puţin timp, prea puţin .
Biserica e foarte mare şi frumos pictată, altfel decât pe la noi.  Sfântul e aşezat în dreapta, în Sf. Altar, în spatele uşii pe care e pictat de obicei Sf. Arh. Gavriil, într-o încăpere stil grotă. Nenumărate candele atârnă deasupra raclei. Nu se văd decât picioarele încălţate ale Sfântului Spiridon, restul raclei rămâne acoperit. A doua oară când am stat la raclă au venit doi părinţi călugări şi au cântat Acatistul Sfântului în ruseşte. A fost foarte frumos. L-am citit şi eu în româneşte, în gând, lângă uşă.
22 iunie 2008 – Duminică – Am fost în Corfu - Town, la Sf. Liturghie la „Sf. Spiridon” – erau măicuţe din Serbia, cu părintele lor şi s-au împărtăşit aproape toate. Slujba a fost frumoasă. Oamenii stăteau pe scaune – aşa e la ei. Am plecat înainte de Sf. Euharistie a credincioşilor, ca să prind deschis la Mitropolie, la Sf. Teodora. Am cumpărat o iconiţa a ei. Slujba era pe sfârşite. A ieşit părintele la predică. Un porumbel se plimba liniştit prin mijlocul bisericii. Era amuzant, aluneca pe marmură cu gheruţele.  Sfânta se afla tot în dreapta Sf. Altar, ca şi Sf. Spiridon. Era pusa într-o raclă de sticlă, se vedea toată, avea descoperită o mână, foarte maronie, dar nu se putea atinge nimic. Capacul era pus. M-am închinat, de 2 ori, şi am sărutat racla. Am atins metaniile şi iconiţele de raclă. Repet că nu ştiu nimic despre această sfântă, nici ziua în care se prăznuieşte. Apoi m-am întors la Sf. Spiridon şi iar am trecut pe la raclă. Am atins şalul, metaniile şi o iconiţă de piciorul sfântului. Să le ajute tuturor celor pentru care m-am rugat cu foarte slabele mele puteri.

Sfântul Spiridon al TrimitundeiSfântul Spiridon al Trimitundei


Apărătorului credinţei dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulţumitoare, toţi care prin ale lui înţelepte învăţături ne-am luminat cu credinţa, şi să-i cântăm : Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridoane, mare făcătorule de minuni, cu care împreună îţi cântăm : Aliluia !
***
Vecernia Sfântului Spiridon :Biserica « Sfântul Spiridon » din Kerkyra
http://www.panoramio.com/photo/10838274
Concert de colinde


Concertul “Linu-i, Doamne, Dalbe flori în Ţara Colindelor” va avea loc la Sala Rapsodia, joi 17 decembrie de la ora 19:00 și va aduce în faţa publicului corul Psaltic Horevma al Mănăstiriea Turnu – Prahova, și corul Psaltic de maici de la Mănăstirea Diaconeşti – Bacău.

Alături de colinde tradiţionale, un moment important îl va constitui prezentarea albumului „Icoana Noilor Martiri ai Pământului Românesc” prin cele două dimensiuni esențiale pentru cultura noastră: unicitatea esteticii iconografice bizantine și paginile de istorie recentă a României de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentul va fi transmis live pe www.rostonline.org și va fi prezentat de Dan Puric și Răzvan Codrescu.
Sperăm că veţi putea fi alături de noi în prag de Sărbători, la acest eveniment deosebit.Bilete și rezervări la Casa de bilete Sala Rapsodia, str. Lipscani 53.
Telefon 021 315 89 80, 0734 540 593

Adresa de contact: pr@passe-partoutdp.ro
Website: http://www.passe-partoutdp.ro/