Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

luni, 25 ianuarie 2010

Amărăciune sau în căutarea caracterului pierdut


Mă întreb dacă măcar ne dăm seama, în calitate de părinţi şi educatori, încotro plutesc în derivă cei mai mulţi dintre copiii noştri, în special cei aflaţi la vârsta adolescenţei, la care bazele caracterului ar trebui să fie deja puse?
Îmi amintesc de o discuţie, purtată în urmă cu vreo doi ani, la clasa a XII-a, despre “caracter”. Nu cred că am reuşit  să precizăm  clar sensurile conceptului, oricât au încercat doi-trei dintre elevi să contribuie prin opinii la obiect. Mi-am dat seama atunci de un adevăr : în familie şi în şcoală formarea caracterului este lăsată la întâmplare, de cele mai multe ori.
Ce înseamnă să ai caracter ? Nu sunt psiholog, nici profesor de psihologie, nu cunosc termenii de specialitate, dar voi încerca să exprim simplu şi practic, poate fără o logică impecabilă, sensurile pe care le găsesc implicate în noţiunea aceasta.
Un om de caracter nu  minte, nu trişează, nu jigneşte, nu pune în inferioritate cu răutate pe ceilalţi. Nu profită de slăbiciunile aproapelui, nu-şi loveşte adversarul pe sub centură, nici pe cel aflat la pământ. Nu râde la spectacolul trist al slăbiciunilor sau păcatelor, defectelor celui de lângă el. Nu se bucură că altul este pus în inferioritate, ci încearcă să-i ia apărarea şi-i oferă braţul său. Nu critică în public scăderile celorlalţi, cu atât mai puţin în particular sau pe la colţuri. Nu trage cu urechea, nu spionează, nu colportează. Nu denigrează, nu suspectează, nu acuză fără dovezi, nu caută triumful cu orice preţ. Nu-şi trădează cauza, idealurile, prietenii, neamul. Nu se vinde şi nu este de vânzare, pune onoarea şi numele nepătat mai presus de orice. Este drept şi loial, este capabil să-şi vadă şi să-şi admită greşelile. Este dornic să şi le corecteze, nu pentru a se putea mândri, ci pentru a nu răni sau cauza prejudicii prin greşelile şi minusurile sale.
Nu urmăresc să susţin că este perfect – deşi Mântuitorul ne cere să fim desăvârşiţi, aşa cum este Tatăl nostru cel din ceruri. Spun doar că este onest, consecvent cu sine, bineintenţionat şi gata să-şi sacrifice egoismul pentru cauza binelui.
Iertaţi-mă, nici pe noi nu ne-au învăţat ce înseamna să ai caracter, abia prin literatură mi-am format o idee despre această valoare necesară unui om la fel de mult ca adevărul şi dreptatea. Sau poate doar mie mi-e dor de caractere în faţa cărora să mă înclin, pe care să le respect, după care să mă modelez. Acum ştiu cu siguranţă că au avut caracter oameni ce şi-au sfinţit viaţa prin suferinţă şi jertfă, Valeriu Gafencu, Costache Oprişan, Mircea Vulcănescu, Părintele Calciu, Părintele Justin... nu vreau să fac o statistică, doar să vă sugerez gândul meu. Eu o ştiu, dar ei, cei ce vin în urma mea şi mă privesc cu ochi orbi şi goi, cu urechile astupate şi creierele aproape spălate de cultura americană sau occidentală a ultimelor decenii ? Ei cum o vor afla ? Teribilismele, obrăznicia de frondă, înşelăciunea generalizată, vânatoarea de note mari care nu exprimă nimic temeinic în domeniul cunoştinţelor, distracţia ca unic scop în viaţă ? Pot acestea înlocui caracterul ?
 Lipsa de caracter degenerează în răutate şi cruzime. Lipsa de caracter degenerează în dispreţ arogant faţă de cei de lângă tine, chiar şi de cei din « gaşcă ». Lipsa de caracter stă la temelia cinicei călcări peste cadavre pentru a te afirma, « cadavrele » fiind : onoarea, bunul simţ, morala creştină.
Cine se ocupă în ţara aceasta de edificarea caracterelor ? Ce creştem noi ? Oare se va mai putea respira în societatea românească peste un deceniu, când aceşti copii vor ajunge maturi, dar nu vor avea caracter şi nici măcar o idee despre ce înseamnă caracterul ?


Sursa foto : http://www.foto.unet.ro/paul_site/galerie/tristete.htm

Opinii :
« Şt. Zisulescu se referă la toate componentele vieţii psihice, definind, foarte inspirat, caracterul ca “însuşirea persoanei luminată de intelect, susţinută de sentiment şi direcţionată de voinţă – spre a lua o atitudine faţă de realitate”. Tot Şt.Zisulescu vede trei sensuri ale noţiunii de caracter : 1) caracteristic (sens general, pentru toate domeniile) ; 2) etic – legat de morală ; 3) psihologic – reflectând modul individual de manifestare faţă cu realitatea. »
***
« caracterul nu este înnăscut, ci se formează în procesul adaptarii la mediu, la relaţiile sociale şi prin educaţia din familie şi din şcoală, un rol ce nu poate fi neglijat având şi modelele pe care individul le consideră demne de urmat. Este şi opinia pe care o împărtăşim fără rezerve. »
***
« Caracterul valorifică însuşirile de temperament, ca şi aptitudinile, rezultând de aici funcţia de autoreglaj. Însuşirile de temperament pot facilita sau îngreuna formarea însuşirilor de caracter. Totodată, unele trăsături de temperament pot fi compensate prin însuşiri de caracter sau sunt influentate de caracter. »
« ...să amintim şi particularităţile importante ale caracterului : – unitatea (păstrarea a ceea ce este pozitiv – însuşiri şi relaţii) ; – expresivitatea (elemente care reţin atenţia, exprimare clară) ; – originalitatea (nota distinctivă a persoanei) ; – bogăţia (multitudinea relaţiilor stabilite în viaţa socială) ; – statornicia (constanţa comportamentului) ; – plasticitatea (adaptarea la noi cerinţe, respectând cadrul general fixat, principiile) ; – tăria de caracter ( rezistenţa la influenţe contrare scopurilor şi convingerilor fixate).

Să nu fim indiferenţi!

Ne-a parvenit, cu oarecare intarziere, urmatorul apel de o maxima urgenta si gravitate de la Bogdan Stanciu, in numele Pro-Vita Bucuresti si al Aliantei Familiilor din Romania.
Intrebarea noastra ar fi: Biserica Ortodoxa Romana (si in general Bisericile Ortodoxe din Europa) au de gand sa faca ceva, sa ridice glasul macar in al XII-lea ceas, pana cand Consiliul Europei si, implicit, si statul supranational UE (a carei “provincie” marginala suntem), nu vor deveni efectiv noi Sodoma si Gomora, iar marturisirea crestina minimala va fi, practic, persecutata in mod oficial si legal, deschizand drumul celei mai ingrozitoare tiranii antihristice din istoria lumii?
126

ACTIUNE NECESARA – CONSILIUL EUROPEI!

Dragi prieteni,
In 27 si 29 ianuarie sunt programate la vot in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (PACE) doua rapoarte foarte importante si periculoase pentru valorile noastre comune. Scopul acestui mesaj este sa ne indemne la actiune pentru respingerea lor.
Va rugam cititi cu atentie cele de mai jos. Daca mai cunoasteti persoane interesate, dati-le de stire.

CE ESTE PACE SI CE ROL ARE?

Consiliul Europei cuprinde reprezentanti din 47 de tari europene (inclusiv tarile UE) si are printre atributii armonizarea legislatiilor nationale cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Autoritatea suprema privind interpretarea Conventiei este Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
In ultimii ani, PACE a fost parazitat de forte radicale de stanga, care fac presiuni crescande pentru adoptarea unor rezolutii in acord cu agenda lobby-ului international pro-avort si pro-homosexualitate, impotriva vietii, impotriva familiei si impotriva libertatilor religioase.
Rezolutiile PACE sunt folosite ca instrument de presiune asupra guvernelor si parlamentelor nationale pentru ca acestea sa modifice legislatia interna. Reamintim ca legislatia internationala are prioritate in fata celei nationale.
Totodata, rezolutiile sunt adesea luate in considerare de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in emiterea deciziilor sale, care sunt obligatorii.
*

CE CUPRIND RAPOARTELE CONTESTATE?

Ambele rapoarte ameninta grav familia, dreptul la viata, moralitatea publica, interesul superior al copilului precum si dreptul si interesul suveran al statelor de a proteja aceste valori.
1. Raportul privind discriminarea in baza orientarii sexuale si a identitatii sexuale – 27 ianuarie
[Documentul 12087 - “Discrimination on the basis of sexual orientation and gender identity”, raportor Andreas Gross, Elvetia, Grupul Socialist]
Textul integral in limba engleza: http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc09/EDOC12087.htm
Raportul cere statelor membre:
* Sa legalizeze casatoriile homosexuale precum si sa recunoasca reciproc casatoriile si uniunile civile intre persoane de acelasi sex;
* Sa adopte legislatii interne prin care sa elimine orice fel de discriminare pe motiv de orientare sexuala, sa interzica orice referiri si manifestari publice negative la adresa asa-ziselor „minoritati sexuale”. Acest obiectiv submineaza libertatea de asociere, religioasa, de cuvint si drepturile parentale;
* Sa-si ajusteze sistemul educativ in sensul promovarii in randul minorilor a homosexualitatii ca stare de normalitate si sa combata “homofobia” prin actiuni legislative si educative adresate tinerilor;
* Sa faciliteze, chiar din fonduri publice, schimbarea sexului biologic al indivizilor cind acestia o cer.
2. Raportul „Cincisprezece ani de la Conferinta Internationala asupra Populatiei si Dezvoltarii” – 29 ianuarie
[Documentul 1192 - ’15 years since the International Conference on Population and Development Programme of Action’, raportor – Christine McCafferty, Grupul Socialist]
Textul integral in lb. engleza:
http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc09/EDOC11992.htm
Raportul promoveaza avortul ca mijloc de planificare familiala si control al nasterilor, fortand recunoasterea acestuia ca „drept al omului” si finantarea din fondurile publice.
*

CE PUTEM FACE?

Opozitia fata de aceste documente este o datorie crestina, pe care va invitam sa o indeplinim impreuna.
1. Contactati delegatii Romaniei in Consiliul Europei si exprimati-va pozitia.
Solicitati-le ferm sa voteze respingerea ambelor documente.
Datele de contact ale reprezentantilor delegatiei Romaniei la Consiliul Europei:
- Secretariatul delegatiei romane la PACE:
Doamna Nadia Valentina Ionescu, Camera Deputatilor, la Tel: +40 21 414 18 75, Fax: +40 21 414 18 77, pace@cdep.ro, dropi@cdep.ro;
Doamna Mihaela Draghici, Senat, la Tel: +40 21 414 25 84, Fax: +40 21 313 35 07, sau electronic la adresa mihaela.draghici@ senat.ro.
Daca sunteti un ONG, trimiteti o adresa oficiala, scrisa, in acest sens.
Trimiteti un e-mail sau un fax; daca puteti, dati si un telefon – ar fi ideal.
Va rugam sa ne inaintati orice raspuns pe care l-ati primit.
Ne puteti contacta la urmatoarele adrese:
office@protejarea-familiei.com
provitabucuresti@yahoo.com
2. Rugaciunea este, se intelege, foarte utila si necesara. Fie ca Dumnezeu sa le deschida mintile si inimile reprezentantilor statelor europene la Consiliul Europei pentru a respinge aceste documente otravitoare.
Asociatia Alianta Familiilor din Romania
Asociatia Pro-vita – fil. Bucuresti