Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909 în comuna Vorniceni din judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani cu opt copii. La botez a primit numele Dumitru. Ajunge la muntele Athos în 1926, urmându-l pe fratele său, Gheorghe, de care era foarte apropiat. IÎn 1927, Dumitru este tuns călugăr luând numele Dionisie. Este făcut ieromonah în 1937 şi duhovnic în 1945. Bucurându-se de sfaturile unor monahi sporiţi a devenit unul din cei mai experimentaţi părinţi duhovniceşti din Sfântul Munte şi pilda de simplitate, iubire şi smerenie pentru călugării români, greci sau de alte neamuri, dar şi pentru miile de pelerini veniţi din întreaga lume la Colciu, ca să găsească linişte sufletească şi sfat duhovnicesc. După ce a orbit în 1994, părintele Dionisie a trecut la cele veşnice in 28 aprile/11 mai/2004, la vârsta de 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuţi la Sfântul Munte.
"Avem cinstea şi binecuvantarea deosebită să-l găzduim în Schitul Colciu pe unul dintre sfinţii de astăzi, pe părintele Dionisie, român. Părintele Dionisie este un om al smereniei prin excelenţă. Acest om este de mulţi ani orb şi ori de câte ori îl întâlnesc îmi spune: Sunt orb pentru păcatele mele. Odată m-a chemat printr-un ucenic de-al dânsului să merg să-l spovedesc urgent. Care credeţi că era păcatul care l-a determinat să ceară cu atâta urgenţă spovedania? Ce credeţi că îmi spune? Părinte, sunt orb pentru păcatele mele şi uneori neputinţa de a vedea îmi provoacă o oarecare suferinţă lăuntrică şi acest lucru nu îmi place şi am vrut să mărturisesc." (Egumenul Efrem al Mănăstirii Vatopedu, Conferinţa de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, 2002)
"Despre viaţa şi învăţăturile părintelui Dionisie s-ar putea scrie mii de pagini. E suficient să spunem că la înmormântarea lui, pe 12 mai 2004, s-au adunat foarte mulţi monahi, preoţi şi diaconi, numărul călugarilor fiind mai mult de 200. Printre cei care au fost prezenţi la funeraliile Bătrânului Dionisie s-a numarat şi moştenitorul Coroanei Britanice, prinţul Charles." (Din "La umbra Bătrânului Dionisie", Ziarul de Mureş, 20-26 iunie 2005)
"A fost părintele multor călugari din Sfântul Munte şi al multor oameni din afară, sfătuitor, de o simplitate cu totul şi cu totul deosebită, dar care, bineînţeles că s-a făcut cu mare uşurinţă organ al cuvântului lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu e simplu şi prin organele simple grăieşte cu uşurinţă." (P.S. Siluan Marsilianul, din conferinţa "Taina ascultării pentru omul contemporan", 16 noiembrie 2005)
http://www.crestinortodox.ro/diverse/69767-parintele-dionisie-ignat-de-la-colciu