"Preşedintele Moldovei a acuzat România vecină că a alimentat protestele care au izbucnit violent marţi, în capitala Moldovei, Chişinău. România a respins acuzaţia ca o provocare. Mii de tineri protestatari au ocupat Chişinăul , luptând cu poliţia şi jefuind clădirea Parlamentului, în semn de protest contra rezultatelor în alegerile de duminică.
Rezultatele oficiale au dat comuniştilor aflaţi la putere 50% din voturile exprimate în Republica ex-sovietică ai cărei locuitori sunt vorbitori de limbă română. Observatorii internaţionali au declarat că votarea a fost aparent corectă, deşi una dintre observatoare a spus la BBC că are îndoieli.
Preşedintele moldovean, comunistul Vladimir Voronin, a fost citat de către agenţia rusă Interfax declarând: “Ştim că anumite forţe politice din România sunt în spatele acestor tulburări. Steagurile româneşti arborate pe clădirile guvernamentale din Chişinău atestă acest lucru.”
El a ordonat ca ambasadorul României să fie expulzat, iar trimisul moldovean la Bucureşti rechemat; a mai afirmat că pe viitor românii vor avea nevoie de vize ca să pătrundă în Moldova. Anterior, preşedintele calificase aceste manifestaţii drept “lovitură de stat”.
Unii dintre protestatarii de marţi au purtat steaguri româneşti şi au cerut unirea Moldovei cu România, vecinul ei mai mare.
Ministrul de externe al Rusiei a spus că este un plan pentru subminarea “suveranităţii Moldovei”. Dar ministrul de externe al României a rerplicat: “Această acuzaţie e o provocare la adresa statului român.” Este “inacceptabil fatul că guvernanţii comunişti de la Chişinău dau vina pentru problemele interne ale Moldovei pe România şi pe poporul român”, a adăugat el.
Convocaţi în taină
Nu este niciun semn că violenţele se vor repeta miercuri, opinează câţiva moldoveni adunaţi să ceară eliberarea celor 193 de persoane arestate marţi.
Cuvântul demonstranţilor a fost difuzat prin mesaje scrise, pe internet şi prin telefonia mobilă. “Am trimis mesaje pe furiş, dar nu ne-am aşteptat sa ni se alăture 15. 000 de oameni. Cel mult ne-am aşteptat la 1.000”, a spus Oleg Brega, din grupul activ Hyde Park, Agenţiei de ştiri Associated Press.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, membru al Partidului Liberal, a spus: “Alegerile au fost fraudate. Au fost votări multiple. » Opoziţia a cerul renumărarea voturilor sau repetarea alegerilor – o cerere respinsa până acum de guvern.
Un raport al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa despre alegerile de duminică a făcut o evaluare pozitivă a scrutinului. Dar un membru britanic al echipei de observatori a OSCE a pus la îndoială această concluzie. Baroneasa Emma Nicholson a spus că îi “este dificil să aprobe călduroasa declaraţie de presă. »
“Problema este că a fost un raport OSCE, iar în OSCE sunt, desigur, şi ruşi, iar vederile lor sunt diferite, substanţial diferite, de exemplu, de a noastră”, a declarat ea pentru BBC News. Ea a spus că atât ea cât şi alţi observatori au avut “un sentiment foarte, foarte puternic” că au fost manipulări, “dar n-am putut găsi nicio probă”.
Moldova, presată între România şi Ucraina, este cea mai săracă ţară din Europa, în care salariul mediu este sub 250 $(168 £) pe lună. Locuitorii vorbesc limba română şi ţara are multe legături culturale cu România. Totuşi, a fost anexată de Uninunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial şi şi-a câştigat independenţa în 1991.
A rămas un conflict nerezolvat cu regiunea separatistă Transnistria, care se autoguvernează, cu sprijinul Moscovei, de la încheierea ostilităţilor după un scurt război în 1992."
Sursa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7989360.stm
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu