Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

marți, 14 aprilie 2009

"Şi noi suntem români!"

Prioritatea zero România - R. Moldova : acordarea de urgenţă a cetăţeniei romane tinerilor basarabeni


Apel adresat Preşedintelui Traian Băsescu
inaintea adresarii sale in Parlamentul Romaniei
de către membri fondatori ai Pieţei Universităţii 1989-1990
victime ale Mineriadelor 1990-1991 si Represiunii comuniste 1944-1989,
muncitorii anticomunişti de la Braşov 1987,
luptatori anticomunişti în Rezistenţa Armata din munţi şi
Foşti Deţinuţi Politici 1938-1964 si dupa

Fragmente

“Toate datele cu privire la cursul “revoluţiei” de la Chişinău ne arată că de fapt acolo s-a instrumentat o provocare majoră, iar miza întregii combinaţii operative ar fi (re)aşezarea sârmei ghimpate la marginea răsăriteană a României, devenită de puţină vreme frontieră NATO. Regimul de la Chişinau invoca din nou, şi reinstituie, defuncta „Cortină de Fier” de data aceasta la hotarul de Est al României. Ştim cu toţii că această Cortină de Fier de tristă amintire nu s-a creat din senin, ci a apărut la marginea dintre două lumi – lumea sovietică şi restul lumii. Lumea sovietică insemna nu doar un imperiu al ideologiei bolşevice, ci şi un teritoriu al pan-slavismului, o zonă a rusificarii, un spaţiu de tip concentraţionar, al mortificării conştiinţei. Aceste atribute le-a (re)căpatat zona de la est de Prut, frontiera naturală a României, imediat după ce România a intrat în NATO, ţara noastră devenind frontieră euro-atlantică, iar Basarabia – aşa numită R. Moldova şi o parte din actuala Ucraina -, devenind "buffer-zone", in termenii seci ai geopoliticii. In Moldova, acum, se joacă cartea definirii şi stabilizării frontierei geopolitice a fostului / noului Imperiu Rus. Cadrul actual al evenimentelor de la Chişinău este determinat de vointţa blocului estic al spaţiului CSI, dominat de Moscova, de a lărgi falia frontierei, eventual aşezând cât mai multă sârmă ghimpată la buza prăpastiei şi de a tranforma aşa-zisa "buffer-zone" cu numele de R. Moldova într-un teren minat sau chiar interzis pentru NATO, respectiv pentru potenţialii vectori de schimbare euro-atlantici, care ar fi putut fi alimentaţi de România. Frontiera răsăriteană a UE, pe Prut, la Dunare şi Marea Neagră, se constituie astfel într-o nouă linie de fractură ce face din acest spaţiu locuit majoritar de români o zonă de confruntare, iar nu una de cooperare. Din nou românii sunt prinşi la mijloc între faliile geopolitice, iar aceasta stare nu durează de azi de ieri.”

“Gesturile abuzive, antieuropene şi neprieteneşti ale Chişinăului comunist faţă de Romania, se înscriu într-un şir lung al altor acţiuni de acest fel, cum ar fi eliminarea Istoriei Românilor din învăţământ, refuzul de a coopera cu Ministerul Educaţiei din România, prigonirea Mitropoliei Basarabiei si a preoţilor ei şi, viceversa, susţinerea Mitropoliei ruseşti, care a devenit un minister al propagandei, blocarea iniţiativei de deschidere a celor două birouri consulare româneşti la Bălţi şi Cahul, suprimarea postului TVR 1, iar mai nou promovarea proiectului care interzice cetăţenilor care deţin dubla cetăţenie (în primul rând pe cea românească) să deţină funcţii publice. Despre cetăţeanul rus Vladimir Voronin legea nu zice absolut nimic. Resorturile psihologice ale unor astfel de reacţii şi atitudini sunt alimentate de strategii ruşi care înteleg prea bine că apropierea ţării noastre de România înseamnă în mod automat şi apropierea ei de NATO şi UE, iar pentru a o menţine în sfera de influenţă a Moscovei ei stimulează direct antiromanismul şi “moldovenismul” ca politica de stat în R. Moldova în scopul lărgirii liniei de falie geopolitică pe Prut. Diversiunea rusească a „moldovenismului”, alimentează o gravă criză de identitate, tranşată însă acum câteva zile de zecile de mii de tineri care au strigat în Piaţa Marii Adunări Naţionale – "şi noi suntem români!".

“Actualii guvernanţi de la Chişinău nu sunt comunişti decât cu numele; este o haină de lucru îmbrăcată pentru a se menţine la putere de un grup de capitalişti sadea, de origine rusă în majoritate, hotărâţi însă să utilizeze în orb cei în jur de 600 000 de români basarabeni de peste 60 de ani, votanţii “comunismului”, orbiţi de himera stabilităţii aparente şi de nostalgia vremurilor tinereţii îndoctrinate. La atât se reduce eşalonul de vot al “comuniştilor”. Voronin şi toţi cei din jurul său sunt de fapt afacerişti veroşi, capitalişti pe deplin, implicaţi în toate felurile de bussines-uri, cu contacte şi combinaţii serioase cu medii de afaceri străine, ruseşti, israeliene, germane, americane etc. La nevoie, mai ales dacă primesc ordin de la Moscova, comuniştii de la Chişinău, ca şi fraţii lor de la Bucureşti, pot deveni pe loc social-democraţi, monarhişti, liber-schimbişti, orice - doar să-şi menţină privilegiile şi averea. Cei din aşa zisa “Opoziţie” nu sunt nici ei departe de optica clanului Voronin, mai ales unii, de genul unui Urechean, prezentat pe diverse canale media, inclusiv şi mai ales de la Bucureşti, drept lider al “Opoziţiei”. Ştim cu toţii, cei cât de cât informaţi, că atât comuniştii lui Voronin, cât şi nomenclaturiştii grupati în jurul lui Urechean nu reprezintă altceva decât două feţe ale aceleiaşi politici, ruseşti, în Moldova.”

“Ieri, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a scris disperat presei din România, cerând ajutorul opiniei publice romaneşti şi organismelor internaţionale pentru stoparea încălcărilor grave ale drepturilor omului din Basarabia. Revolta disperării tinerilor basarabeni, numită deja revolta orfanilor, a celor abandonaţi de România şi respinşi de regimul comunist de la Chişinău, intră în faza de represiune sălbatică. Organizaţii internaţionale, organizaţii din România, feţe bisericeşti au adresat apeluri disperate la solidaritate cu cei arestaţi, torturaţi şi chiar ucişi de autorităţile comuniste.
Tinerii noii generaţii au vrut cu disperare să rupă “gardul de sârmă ghimpată” între cele două maluri ale Prutului, dar resurecţia anticomunistă a tineretului din Basarabia nu a convenit nici “Opoziţiei”, nici autorităţilor comuniste, nici Rusiei desigur, dar nici Uniunii Europene, deşi Germaniei, ax european major, i s-a permis cândva ceea ce României îi este interzis şi să pronunţe public: Reîntregirea. Libertatea a devenit o valoare atât de viguroasă încât nu mai poate fi stăvilită. iar tinerii de la Chişinău şi-au făcut auzită opţiunea clar şi apăsat: Reîntregirea! Aceşti tineri şi-au asumat identitatea romanească, un act de conştiinţă şi de voinţă curajos, pentru care acum au de suferit represiunea regimului. Precum Sfântul Nicolae a dărâmat idolii păgânătăţii, tot aşa tinerii de la Chişinău - cu sau fără provocatori - au dărâmat şi ars idolii comunismului, lovind clădiri devenite simboluri ale comunismului, tot aşa precum Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Nicolae şi alţi sfinţi de-a lungul istoriei au dărâmat în râvna lor idolii păgânătăţii. Copii bătuţi de comunişti şi trădaţi acum de Opoziţie sunt martirizaţi si expuşi unei sălbatice urmăriri şi persecuţii, care va continua multă vreme, cu scopul anihilării elementelor romaneşti active.

Domnule preşedinte, şi noi, semnatarii acestui Apel am trecut prin acest coşmar, în perioada comunistă, apoi în cea neo-comunistă, în iunie 1990 şi după aceea. Ştim bine prin ce trec aceşti tineri, acesti elevi şi studenţi care au manifestat, ca şi noi altădată, împotriva unui agent moscovit, un cetăţean al Federaţiei Ruse aşezat în fruntea celui de-al doilea stat românesc.”

De aceea vă cerem: Vă rugam acordaţi o şansa acestei generaţii, oferiţi-le dreptul la care râvnesc, dreptul opţiunii la identitatea românească. Românii din Basarabia şi Bucovina de Nord, împreună cu cei din România constituie un element etnic unic, deşi sunt despărţiţi de graniţe, cele două-trei state cu organizări diferite cuprinzând împreună o singură naţiune. Suntem cu toţii responsabili pentru siguranţa fiecarui membru al acestei naţiuni.


Ace
şti tineri de la Chişinău, prigoniţi de regim, trebuie ajutaţi şi singura protecţie care le poate fi oferită şi la care au dreptul de altfel, este cetăţenia, în regim de urgenţă, la care au dreptul natural oricum, deoarece majoritatea celor patru milioane de basarabeni sunt romani din cei mai curaţi, neaoşi, un adevărat tezaur uman românesc.
Ca şef al statului român sunteţi direct responsabil de strategia de protejare şi afirmare a identităţii româneşti, la protejarea congenerilor şi etnicilor romani oriunde s-ar afla aceştia. Procesul de redobândire a cetăţeniei române a fost blocat din 2002 de către guvernarea PSD şi aşa a rămas până astăzi – blocat - sau cel mult lăsat cu ţârâita pentru românii din afara graniţelor care au dreptul natural de a avea cetăţenia română. Recunoaşterea acestui drept este absolut necesară, acum, mai mult decât oricând.
Procesul de dobandire a cetăţeniei se de-blochează doar când este vorba de o relaţie nepotrivită - cum a fost cea a fostului premier Adrian Năstase cu fostul primar Serafim Urechean - sau de vreun fotbalist - aşa cum s-a întamplat recent când autorităţile române au dovedit că pot aloca în 24 de ore o cetăţenie unui jucător de fotbal „importat” in România.
Pentru restul milioanelor de români de după noua „Cortină de fier” procedura de redobândire a rămas la fel de dificilă şi inaccesibilă. Ani de-a rândul corupţia de stat şi o aşteptare umilitoare toacă nervii şi seacă inima românilor care vizează la dreptul lor natural, consfinţit chiar prin Constituţia Romaniei: dreptul la cetăţenie.Este inacceptabil ca sute de mii de oameni să nu beneficieze de drepturi legale care le sunt garantate şi prin convenţiile internaţionale la care România este parte. Practic este vorba de un refuz al statului de a aplica legislaţia în vigoare, funcţionarii statului roman perpetuând astfel consecinţele pactului Hitler Stalin, mai cunoscut sub numele de acordul Ribbentrop – Molotov. Sute de mii de etnici români din afara frontierelor actuale ale României au depus sau vor să depună cereri de acordare a cetăţeniei române. Spre deosebire de alte state, în România, acordarea cetăteniei pentru un român din Basarabia, Ucraina, Serbia, Macedonia sau Albania, este un adevărat calvar. Cererea se aprobă în ani de zile după indeplinirea unor criterii absolut aberante pentru o ţară care are datorii morale imense pentru cei care fără voia lor au rămas în afara actualelor frontiere ale României, mulţi preferând să-şi obţină cetăţenia bulgară, care se dă mult mai uşor, deşi este tot stat UE. Dacă Grecia acordă masiv şi în regim de urgenţă cetaţenia greacă aromanilor din Macedonia şi Albania pentru a le cumpara identitatea, dacă Bulgaria pe o simpla declaraţie prin care semnatarul îşi asumă originea bulgară dă cetăţenia pe bandă rulantă bulgarilor din Basarabia, Serbia si Macedonia, dar şi românilor basarabeni care se declară bulgari, România, printr-un sistem birocratic de tip comunist, încearcă să descurajeze cât mai mult pe românii care vor ca şi în acte să devină români. Ne adresam dvs ca la o ultimă instanţă posibilă şi deoarece încă din data de 14.06.2005 aţi afirmat, domnule preşedinte, în cadrul unor dezbateri cu studenţii din Universitatea Bucureşti „că este unul din obiectivele noastre să găsim o formulă de continuare a procesului de acordare a cetăţeniei române pentru românii care locuiesc în Republica Moldova. Avem în vedere acest lucru şi sper să reuşim să dezlegam in perioada imediat următoare şi accelerarea acestui proces”.

Semnează:

Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti

Fundaţia Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă

Asociaţia Foştilor Detinuti Politici din România

Asociaţia 15 Noiembrie Braşov 1987

Centrul Rezistenţei Anticomuniste

Seniorii Ligii Studenţilor

Grupul Independent pentru Democraţie

Asociaţia Victimelor Mineriadelor

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor

Asociaţia Civic Media

14.04.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu