Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

duminică, 31 mai 2009

Numai Biserica spune adevărul, oamenii politici spun întotdeauna minciuni.”

« Să fii curios să înveţi cele duhovniceşti, nu curios faţă de cele lumeşti. Acelea nu ne interesează pe noi, că sunt politice. Politica nu ne trebuieşte nouă. Noi suntem oameni duhovniceşti, capii sufletelor atâtor oameni. Vedeţi ? Suntem curioşi să învăţăm Adevărul, pentru că oricât de înţelept ai fi, dacă nu citeşti sfintele cărţi, învăţăturile Sfinţilor Părinţi, de la Sfinţii Apostoli, de la Sfinţii Prooroci, de-acum eşti slab. Acolo să fim curioşi. Cât se poate să le învăţăm pe acelea, că sunt adevărul adevărat. Cele lumeşti, politice nu ne sunt de folos nouă, Ortodoxiei.

Noi avem drumul nostru, pentru că Sfinţii Părinţi spun : « Poilticienii totdeauna sunt mincinoşi. Una-ţi vorbesc şi alta fac. ». C-aşa-i politica – cum să te convingă pe tine să te înşele, şi dacă nu poate, de-acuma cu războiul. De aceea noi, persoanele bisericeşti, să nu ne amestecăm mult cu cele lumeşti, adică să fim curioşi ce s-a întâmplat în războiul cutare, ce-au vorbit între dânşii aceia care s-au bătut şi altele. Acestea-s lucrurile lor, dar noi să citim tot ceea ce ne învaţă Biserica, că avem multe, multe cărţi duhovniceşti care ne pot povăţui spre Adevăr. Nu-i alt adevăr pe faţa pământului decât Biserica. Numai Mântuitorul nu face greşeală şi numai El spune adevărul. Numai Biserica spune adevărul, oamenii politici spun întotdeauna minciuni.”

Stareţul Dionisie, Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos

Un comentariu:

  1. Si atunci tara pe mana cui o lasam, daca ne interesam numai de cele duhovnicesti ? Nu sunt de acord cu aceasta aboradre, poate fi aplicabila pentru calugari, care au murit lumii, dar noi trebuie sa fim prezenti si atenti la ceea ce se intampla (la lucrurile importante) fiindca tara asta este si a noastra, lumea astra este lumea in care traim si suntem oameni in trup si in duh, nu doar in duh. Nu pot polemiza cu un mare duhovnic, insa noi avem o datorie si fata de natia in care ne-am nascut, care si ea trebuie dusa la inviere. Nu cred ca cea mai buna solutie este un dezinteres total.

    RăspundețiȘtergere