Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

miercuri, 11 noiembrie 2009

Osteneşte-te şi vei reuşi!


« Osteneşte-te însă a sui la măsura rugăciunii
ce nu cunoaşte răspunsul « nu »
 şi vei vedea de ce rugăciunea ta nu e acum ascultată. »

Iair, căzând în faţa tuturor la picioarele Mântuitorului, L-a rugat pentru tămăduirea fiicei sale – şi a fost ascultat. Domnul, fără a spune vreun cuvânt, S-a sculat îndată şi a mers la el. În drum spre Iair, a fost tămăduită femeia cu scurgerea de sânge, fireşte că nu fără rugăciune din partea ei, chiar dacă nu a rostit niciun cuvânt şi nu a căzut cu faţa în jos la picioarele Domnului : avea rugăciunea lăuntrică a credinţei. Domnul a auzit-o şi i-a dat vindecare. Totul s-a săvârşit într-ascuns. Femeia cu scurgerea de sânge s-a întors cu inima către Domnul; Domnul a auzit acest strigăt al inimii şi i-a împlinit cererea. Rugăciunea acestei femei şi cea a lui Iair sunt în sine unul şi acelaşi lucru, deşi putem deosebi în ele felurite măsuri. Aceste rugăciuni pline de credinţă, nădejde şi dăruire nu rămân niciodată neascultate. Uneori, oamenii spun : « Mă rog, mă rog, şi rugăciunea mea tot nu e ascultată ». Osteneşte-te însă a sui la măsura rugăciunii ce nu cunoaşte răspunsul « nu » şi vei vedea de ce rugăciunea ta nu e acum ascultată. Fie că te vei ruga îngenunchiat – precum Iair, fie că vei sta ca de obicei, ca toţi ceilalţi – cum a făcut femeia cu scurgerea de sânge -, dacă se va porni în inima ta rugăciunea adevărată, ea va străbate la Domnul şi-L va îndupleca spre milă.  Totul este acum să ajungi la o astfel de rugăciune. Osteneşte-te şi vei reuşi. Toate pravilele de rugăciune au ca ţintă să îl înalţe pe rugător la această măsură a rugăciunii şi toţi cei ce străbat  cu înţelegere această cale ajung la ţintă.
Sfântul Teofan Zăvorâtul, Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Sophia, Bucureşti, 1999, pp. 210-211

2 comentarii:

 1. Si eu sunt topit dupa Sfantul Teofan Zavoratul!
  http://cristianstavriu.wordpress.com/2009/11/02/cum-este-rugaciunea-ascultata-sf-teofan-zavoratul/

  Doamne miluieste-ma!

  CristianStavriu

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu-i asa ca ajuta foarte mult? Exceptional de folositor cuvantul acestul Sfant, facut parca anume pentru noi, cei ce traim vremuri foarte complicate.

  RăspundețiȘtergere