Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

duminică, 20 decembrie 2009

Sfântul Ioan de Kronstadt - Biserica noastră ne este luminătoare şi vindecătoare




“Copiii mei, sufăr pentru voi, până când Hristos va lua chip în voi[Ga 4, 19]. În sufletele voastre trebuie să ia chip Hristos, adică dreptatea şi sfinţenie, blândeţea, smerenia, « înţelepţiţi-vă întru cele înalte, unde este Hristos ». Icoanele lui Hristos, ale Maicii Domnului şi ale sfinţilor sunt mijloace ajutătoare prin care trebuie să-L facem pe Hristos să ia chip în noi  şi să se întipărească în noi virtuţile sfinţilor. »


***

"Biserica este izvorul cunoaşterii de sine, cel mai limpede, mai curat, mai desăvârşit ; învăţătoarea pocăinţei şi a desavârşirii creştine ; izvorul păcii, fericirii, al sfintei simplităţi ; învăţătoarea tuturor virtuţilor ; blândeţea, smerenia, ascultarea, răbdarea, milostenia ; izvorul oricărei cunoaşteri adevărate, al desăvârşitei înţelepciuni, învăţătoarea desăvârşitei vieţi comunitare.

 

***

 


 


De ce nu poate creştinul să ducă o viaţă adevărată fără Biserică(casă a rugăciunii), făra dumnezeieştile slujbe, făra participarea la Taine ?Fiindcă omul este o fiinţă căzută, coruptă, întinată de păcat sau de mari şi funeste patimi, este prizonierul nenumăratelor sale patimi ; este şi ţinta permanentă a diavolului, cel ce a luat în robie neamul omenesc şi care ţinteşte mereu cu  săgeţile sale bine ochite în oameni ; o fiinţă rănită peste tot, bolnavă de păcat, urât mirositoare din pricina nenumăratelor sale patimi, desfrânată şi potrivnică lui Dumnezeu, nu poate fi în comuniune cu El, cât timp nu se pocăieşte, nu se schimbă în bine, nu se leapădă de păcat, nu se îndepărtează de la năravurile şi deprinderile păcătoase, dacă nu agoniseşte credinţă, duh de rugăciune şi pocăinţă, nu se împodobeşte cu înfrânarea, blândeţea, smerenia, simplitatea, predarea totală lui Dumnezeu şi Sfintei Sale Biserici. Biserica noastră ne este luminătoare şi vindecătoare ; în ea găsim sfinţire şi împăcare cu Dumnezeu, îndumnezeire.

Sfântul Ioan de Kronstadt – Liturghia – cerul pe pământ, Deisis, 2002

Foto : http://ciprianvoicila.blogspot.com/2009/04/sfantul-ioan-de-kronstadt-cum-trebuie.html

3 comentarii:

  1. La multi ani surioara Iuliana! Sa ne traiesti cu numele. Domnul sa-ti dea sanatate si putere de munca in ceea ce faci ca sa ne bucuri in continuare si pe noi, cei mici, de la Ortodoxia Tinerilor. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulţumesc din tot sufletul! Nu mă aşteptam să vă aduceţi aminte de mine. Sfânta Muceniţă Iuliana să ne întărească pe toţi în vremurile ce vor veni! Aşa cum au biruit fecioria şi mucenicia ei pe satana şi pe chinuitorul, aşa să ne ajute cu rugăciunile ei să biruim patimile dinlăuntru şi vrăjmaşii cei din afară!

    RăspundețiȘtergere
  3. Să ne bucurăm şi să fim şi noi împreună cu ea şi cu Domnul în Împărăţia lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere