Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

joi, 18 martie 2010

Sfântul Nicolae Velimirovici – Mântuirea sufletului


 
« Tot ce clădeşte şi reclădeşte timpul nu-ţi este casă veşnică,
 ci numai o tristă sau bucuroasă aducere-aminte. »

Nu socoti nimic altceva drept ţel  al acestei vieţi în afară de mântuirea sufletului. Orice alt ideal pe care oamenii îl scot oarecând la iveală ca ţel nu este altceva  decât  un îndemn în plus, dacă nu un mijloc direct, pentru mântuirea sufletului. Familia, societatea, statul, civilizaţia – toate acestea nu sunt ţeluri în sine. Toate sunt numai îndemnuri şi, mai mult sau mai puţin, mijloace ale ţelului de căpetenie, ale singurului ţel : mântuirea sufletului. Tot ce clădeşte şi reclădeşte timpul nu-ţi este casă veşnică, ci numai o tristă sau bucuroasă aducere-aminte.  Mama îţi aminteşte doar palid de negrăita dragoste de mamă care îţi va întâmpina sufletul tău în lumea cealaltă. Soţia îţi aminteşte doar palid de dulcea nuntire a sufletului tău cu Dumnezeu.
Copiii îţi amintesc doar palid de roadele dulcei nuntiri a sufletului cu Dumnezeu. Prietenii îţi amintesc doar palid de tovărăşia preafrumoşilor îngeri din ceruri.  Toate descoperirile ştiinţifice îţi amintesc doar palid de neînchipuitele descoperiri şi cunoaşteri  din apropierea lui Dumnezeu. Natura îţi arată doar palid  întreaga bogăţie  şi frumuseţe a lumii viitoare.
Marile oraşe îţi amintesc doar palid de  minunata cetate a Marelui Împărat. Tot ce se numeşte fericire în această lume, ce piere mai iute ca zorile de ziuă, îţi aminteşte palid, cu totul palid de  nemincinoasa fericire din lumea cea adevărată. În această lume a umbrelor şi-a preînchipuirilor, numai sufletul are o realitate pe care o poate păstra sau pierde. La ce-i foloseşte omului să câştige toate împărăţiile umbrelor şi preînchipuirilor, dar să piardă împărăţia realităţii? Într-adevăr, nu-i ajută mai mult decât i-ar ajuta să se încălzească la Lună, sub apă fiind. În această lume a visului şi a visării, numai sufletul omului poartă în sine realitatea. Vai de omul care preface în vis şi-această mică realitate ! Când va sosi ziua deşteptării, nu va mai fi într-însul nimic de deşteptat.
Sfântul Nicolae Velimirovici, Episcopul Ohridei şi Jicei – Gânduri despre Bine şi Rău, Editura Predania, 2009.

6 comentarii:

  1. "sa nu iti faci chip cioplit ,nici alta asemanare nici din cer,nici de pe pamant,sa nu te inchini lor nici sa le slujesti!"nu ar fi minunata o citire atenta a Bibliei si desprinderea cu grija a invataturilor ei.cred ca ar fi mai indicata decat fatarnicia si simularea unei iubiri fata de Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze am mai gasit un mic detaliu.cum adica "nascatoare de dumnezeu" cand Dumnezeu este inceputul.sa inteleg atunci ca Feciaoara Maria este inaitea lui Dumnezeu il limita existentiala?asa se intelege din context

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu inteleg scopul cu care ati postat aceste deformate si false intrebari retorice pe acest blog. Daca doreati sa ma acuzati pe mine personal de fatarnicie, atunci ar fi trebuit sa fiti mai direct. V-as fi raspuns la obiect. Asa, inteleg ca este un atac rautacios la adresa ortodocsilor in general si nu raspund decat ca Sfintii Parinti au lamurit indeajuns lucrurile pentru doritorii de adevar, nemaifiind nevoie sa imi spun si eu parerea. Dumnezeu sa va ajute sa mergeti pe calea Lui cea adevarata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Citirea atenta a Sfintei Scripturi este foarte folositoare, dar interpretarea ei doar Sfintii Parinti sunt in masura sa o faca, nu eu, mirean de rand. De aceea exista si preotii, ierarhii, cuviosii Bisericii, ca sa ne indrume la adevarul nedeformat de mintea noastra impatimita. Nu noi suntem chemati sa talcuim Sfanta Scriptura. Au facut-o cei luminati de harul Duhului Sfant. Pe acestia sa-i citim si sa-i invatam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ziditor de suflet acest articol,sora Iuliana.Sf. Nicolae Velimirovici este unul dintre sfintii mei dragi la inima, de multe ori plangeam cand citeam din rugaciunile sale de pe malul lacului Ohrid.Va doresc un post plin de roade de pocainta in continuare. Doamne ajuta!

    ~ Victor

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-adevar, un sfant de la care toate veacurile si toti oamenii au de invatat. O viata de traitor adevarat si de marturisitor al ortodoxiei! Un model inalt de tot. Sa avem rugaciunile sale! Sfarsitul postului sa va aduca bucuria duhovniceasca pentru care ati lucrat! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere