Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

luni, 1 iunie 2009

"Nu se poate să fie altă învăţătură la şcoală şi alta la Biserică"

« Omenirea de astăzi a descoperit felurite feluri de înlesniri, dar şi fel de fel de răutăţi care îi strică pe copii, lucruri vătămătoare despre care, pe vremuri, copiii nu ştiau, nici măcar când ajungeau mari. Televizoarele – după cum aud – îl aduc pe om în aşa fel ca să nu mai fie om la locul lui. De mic copil omul vede numai răutăţi şi se pleacă mintea, ideea lui spre cele rele. »

« Copilul, când a ieşit din scăldătoarea Botezului, e sfânt. Dar dacă părinţii nu-l cresc în frica lui Dumnezeu de mic copil, atunci se sileşte satana şi seamănă sămânţa faptelor celor rele în inima cea nevinovată a copilului şi de-acum el trage tot spre stânga, tot spre rău, că aşa trage firea omului, spre cele rele. »

« Cum să împăcăm şcoala cu biserica ? Când e să alegem să mergem la slujbă sau la şcoală, când ar fi, de exemplu, o zi de sărbătoare în timpul săptămânii, ce să facem ?

- Sărbătorile trebuie respectate. Să te duci la biserică, să te rogi lui Dumnezeu, la sfântul sau praznicul împărtesc sau al Maicii Domnului care este să-ţi ajute, că aceea e datoria noastră, ca şi creştini. E datoria noastră să îmbrăţişăm [pe] mama noastră, Biserica. De acolo avem speranţă pentru mântuire.

V-am pus această întrebare pentru că am auzit că cea mai bună ascultare a elevului este învăţătura, deci să fie la şcoală.

- Învăţătura e bună, desăvârşit bună, dar astea sunt într-o legătură cu credinţa, cu Biserica. Nu se poate să fie altă învăţătură la şcoală şi alta la Biserică, trebuie să fie amândouă într-o conglăsuire. Asta-i totul, tineretul să nu se îndepărteze de Biserică şi să se spovedească cât se poate de des, fiindcă totdeauna duhovnicii sunt ocrotitorii tuturor sufletelor care se spovedesc lor. »

Stareţul Dionisie, duhovnicul de la Sfântul Munte Athos


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu