Sfântul Spiridon este patronul sfânt al Insulei Corfu a Greciei, iar locuitorii ei îl cinstesc cu multă evlavie. Sfântul este prezent în multe moduri în viaţa lor cotidiană şi multe ceremonii religioase îi sunt consacrate . Pentru locuitorii Insulei Corfu, acestea sunt mijloace prin care îşi arată recunoştinţa şi adorarea, deoarece se ştie că Sfântul Spiridon a salvat insula de la dezastru de multe ori de-a lungul istoriei. Sf. Spiridon s-a născut în Trimitunda, în Cipru, în anul 270 d. H. Fiul unei familii sărace, el n-a primit nicio educaţie şi îşi câştiga existenţa ca păstor. După moartea iubitei lui soţii, şi-a închinat viaţa bisericii şi a fost înălţat la treapta de episcop al Trimitundei. A luat parte la primul Sinod Ecumenic de la Niceea(Asia Mică) din anul 325. Acesta a reprezentat un eveniment de extremă importanţă pentru Biserica Ortodoxă a vremii. Printre celelalte probleme grave care s-au discutat în Sinod, s-a condamnat erezia ariană.
În vremea persecuţiei lui Maximian, Sf. Spiridon a fost arestat şi exilat. A trăit şi a murit în Cipru, săvârşind minuni întreaga lui viaţă. Când sarazinii au cucerit insula, ciprioţii i-au deschis mormântul ca să-i mute sfintele moaşte la Constantinopol. Atunci au descoperit că trupul său rămăsese intact şi că răspândea bună mireasmă ; dar adevărate semne de sfinţenie a dat încă din timpul vieţii sale. Când a căzut Constantinopolul, în 1453, un bătrân din Corfu, Georgios Kalohairetis, l-a adus pe Sfântul Spiridon în Corfu, unde cei trei fii ai săi l-au dobândit ca moştenire de familie. Sfintele moaşte au trecut în dota fiicei sale Asimia, intrând în posesia familiei Voulgaris, care le-au aşezat în biserica lor. Sfântul a fost strămutat la actualul loc de închinare când locaşul originar a fost demolat, în timpul fortificării oraşului Corfu(Kerkyra).
El a devenit patronul spiritual şi ocrotitorul oraşului prin 1553. Conform tradiţiei, Sf. Spiridon a salvat insula de la o foamete cumplită în acest an. Miracole de acelaşi fel îi sunt atribuite Sfântului Spiridon : salvarea insulei Corfu de ciumă în 1630 şi 1673, de invazia turcească în 1716. Spiros este un nume foarte obişnuit în Corfu, derivând din Spiridon. Nu există familie în Corfu care să nu aibă pe cineva numit după acest sfânt mult iubit ! De asemenea, când un locuitor al Corfului îşi dă cuvântul de onoare, el îl aminteşte totdeauna pe Sfântul Spiridon ca garant.
De patru ori pe an(1 noiembrie, 12 decembrie, Duminica Floriilor şi Sâmbăta Mare) sfintele sale moaşte sunt scoase în procesiune solemnă, pentru a aminti intervenţiile sale minunate. Sunt zile sfinte pentru cei din Corfu şi ei se adună în Piaţa Spianada şi pe străzile principale din oraş să-şi cinstească Sfântul. Procesiunile sunt însoţite de numeroase orchestre, care merită văzute şi ascultate.[...] Biserica Sfântul Spiridon a fost iniţial clădită în zona Sarocco a oraşului Corfu, dar actuala structură a fost construită în 1590 în inima vechiului oraş (Campielo). Biserica este tipică pentru construcţiile religioase din Insulele Ioniene şi diferă mult de bisericile în stil bizantin din restul Greciei. Diferenţele sunt observabile în interiorul bisericii, care este cel mai măreţ monument al oraşului. Pictura stilizată bizantină lipseşte, fiind pictată în stil renascentist. Tavanul este divizat în 17 secţiuni separate de rame aurite, iar tablourile reprezintă scene din viaţa Sfântului şi din vieţile celor patru Evanghelişti.[...] Sfintele moaşte sunt ţinute într-o raclă de argint din secolul al XIX-lea, aşezată în dreapta Sfântului Altar.
Sursa: 2009 © Filip Knežić
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu