Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Cuviosul Paisie Aghioritul, Mica filocalie 2



« Aşa cum corabia care are un cârmaci bun ajunge cu ajutorul lui Dumnezeu nevătămată la ţărm, la fel şi sufletul care are un părinte duhovnicesc bun urcă cu uşurinţă la cer, chiar dacă a săvârşit mulţime de rele. »

« Aşa cum cel ce nu are îndrumător pierde cu uşurinţă drumul, chiat dacă este foarte priceput, la fel şi cel care înaintează, conducându-se singur pe unicul drum, cu uşurinţă se pierde, chiar dacă deţine toată înţelepciunea lumii. »

9 comentarii:

  1. Si cum sa stim care invatator este cu adevarat invatator ? Caci de la un timp fiecare isi alege invatatori dupa pofta inimii . Parca asa scrie si in Sf.Carte . Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi s-a întâmplat aşa: am mers în 2003 la Pr. Justin Pârvu, auzind despre Cuviosul şi înălţimea sa duhovnicească. I-am spus că sunt din Ploieşti şi atunci a zis: “Aveţi acolo un părinte bun, Valentin ieromonahul, la Mănăstirea Turnu”. Pe loc n-am înţeles de ce mi-a zis aşa. Îl cunoşteam pe Cuviosul de la Turnu de vreo câteva luni, dar nu intenţionam să-mi schimb duhovnicul. Însă Domnul a lucrat astfel că în mai puţin de un an s-a petrecut minunea. Acum ştiu care este omul de urmat şi mă rog Domnului să-mi ajute să-l ascult şi să-l urmez. Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  3. De cate ori aud de duhovnic TOCMAI la manastire ma gandesc , nu atat la o moda ascetica printre mireni ci poate si la declinul parohiilor din orase de a forma duhovnici la aceeasi masura . Ma doar sa merg nu stiu cate sute de kilometrii ca sa primesc sfat . Chiar asa seaca a ajuns Romania ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu exista duhovnici mari, exista ucenici mari. Cred ca Arh. Sofronie scria ceva de acest fel in "Viata Sf. Siluan Athonitul..." Oricum eu ma feresc sa judec pe oricine o fi. Cu atat mai mult sa dau vreun verdict in privinta vietii din parohiile ortodoxe. Primul meu Parinte duhovnic a fost preot de mir si recunostinta pe care i-o port nu se poate exprima in cuvinte. Faptul ca mi-a ingaduit sa merg la Pr. Staret este voia lui Dumnezeu. Am avut binecuvantarea sa si am acum binecuvantarea Cuviosului sa vorbesc cu primul Parinte cand simt nevoia. Scriu toate acestea foarte importante pentru mine doar din dorinta de a fi de ajutor, desi mie mai bine mi-ar fi prins taina. Imi cer iertare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Poate ai timp sa citesti: http://ortodoxiesiviata.blogspot.com/2008/08/fragmente-din-conferina-duhovnicul-i.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Fiindca imi place mult crestinismul primelor secole am sa aduc in discutie un fapt evident in Pateric : parintii sau maicile duhovnicesti din acele timpuri nu erau neaparat preoti sau monahi(monahii) . A fi parinte duhovnicesc sau maica duhovniceasca nu tinea de o institutie religioasa . Harismele nu sunt ceva exclusiv preotesc . Este insasi experienta care nu se poate comunica pe cale livreasca . Un duhovnic autentic stie ca TOTI SUNTEM UCENICII LUI HRISTOS , nu a lui x sau y ...Apolo...etc..

    Un ucenic autentic va primi din gura duhovnicului NUMAI Cuvantul lui Dumnezeu si nu vreo intelepciune lumeasca . Altfel diferenta dintre maestrii spirituali new-age si ceea ce noi numim gresit duhovnciul crestin este minima . Spiritul cazon inlocuieste de multe ori comuniunea frateasca , impreuna-slujire . Duhovnicii nu sunt ingeri ca sa ne fie MEREU in preajma .

    In Cel Viu , Ioan

    RăspundețiȘtergere
  7. Iuliana ,

    Legat de linkul dat am si eu un contraargument .

    Iata cateva citate din Arhiepiscopul Basile Krivocheine in cartea sa In Lumina lui Hristos care trateaza teologia Sf.Simeon Noul Teolog( editura IBMBOR ) :

    Nu va rataciti , nu aveti indrazneala de a atinge sau de a va apropia de Cel ce este de neajuns dupa fire !Caci cel care nu va renunta la lume si la lucrurile lumii si care nu se va lepada de
    propriul sau suflet si trup…acest om nu poate sa ofere jertfa mistica si nesingeroasa intr-un chip curat lui Dumnezeu care este curat prin fire.

    Dar paziti-va bine de a va inchipui .. ca sunteti duhovnicesti inainte de a fi primit Duhul Sfant;prin urmare ( paziti-va ) de a va grabi, fara chibzuinta , de a primi consimtamintele aproapelui ,
    …,de a indrazni sa acceptati fara frica preotia,…..; Vegheaza sa nu intri in rolul de pastor inainte de a dobandi ca prieten adevarat pe Pastorul Cel Bun , caci nu ai castigat nimic altceva din aceasta, sa stii, decat de a avea sa dai socotela lui Dumnezeu , nu numai de nevrednicia ta proprie , dar si de oile pe care le vei fi pierdut prin lipsa ta de experienta si prin patimile tale ."

    " Vegheaza deci, te rog, a nu lua niciodata asupra-ti datoriile aproapelui , cand esti tu insuti datornic , cu ceva : sa n-ai indraznela de a da iertare fara a fi dobandit in inima ta pe Cel care
    ridica pacatul lumii “


    “Patriarhilor , daca voi nu sunteti prieteni ai lui Dumnezeu , fii ai lui Dumnezeu , dumnezei prin adoptiune ,adica asemanatori , in cinul harului care ne este dat, Celui care este Dumnezeu prin fire , parasiti tronurile voastre si mergeti mai intai de va patrundeti de Dumnezeiestile Scripturi; apoi , cand veti fi devenit icoana lui Dumnezeu , numai atunci atingeti-va cu tremur de lucrurile
    dumnezeiesti . “


    Puterea de a lega si a dezlega; Unii preoti spuneau : "Dar aceasta putere apartine preotilor "
    spunandu-le :
    " Si eu stiu aceasta: este adevarat.Dar nu tuturor preotilor pur si simplu, ci acelora care exercita preotia Evangheliei in duh de smerenie si duc o VIATA FARA PRIHANA , care cei dintai se pun in
    slujba Domnului si ca o jertfa desavarsita , sfanta , bine placuta, aduc o inchinaciune curata , ( care sunt) primiti si infatisati la jertfelnicul cel mai presus de ceruri , oferiti de Hristos arhiereul
    ca o jertfa desavarsita lui Dumnezeu Tatal, schimbati si transformati prin puterea Duhului Sfant si schimbati la fata in Hristos , care pentru noi a murit si a inviat in slava Dumnezeirii. Iata pe cei carora le este dat sa lege si sa dezlege, sa savarseasca liturghia si sa invete , iar nu acelora care numai AU PRIMIT DE LA OAMENI aprobare si hirotonie “

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt prea departe de viata duhovniceasca adevarata si de intelepciune pentru a-mi permite sa comentez sau sa judec problema. Singura atitudine cuminte pentru mine este sa tac si sa ascult de Parintele meu Duhovnic, ca nu mi s-a dat mie sa-l judec pe el, ci lui sa ma judece pe mine. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu e vorba de a judeca . A CONSTATA este inevitabil daca vrem sa avem DISCERNAMANT . Altfel cum sa deosebim duhurile ?

    RăspundețiȘtergere