Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

duminică, 12 iulie 2009

Cuviosul Paisie Aghioritul, cu durere şi cu dragoste...


„Lucrarea duhovnicească în noi înşine este lucrare nezgomotoasă în aproapele, pentru că vorbeşte exemplul, şi atunci oamenii imită binele pe care îl văd şi se îndreaptă.”

***

„…când, de pildă, ne gândim la un sfânt pe care îl avem la evlavie sau la sfântul pe care îl prăznuim, mintea va merge la cer. Şi când ne gândim la sfinţi, şi Sfinţii se gândesc la noi şi ne ajută. În felul acesta îşi face omul prietenie cu sfinţii, care este cea mai sigură prietenie.”

***

„Orice dorinţă, oricât de bună ar părea, un este mai bună ca a dori cineva pe Hristos sau pe Maica Domnului

***

„Numai când se dăruieşte lui Hristos inima nu se iroseşte şi numai în Hristos află legătura cea bogată a dragostei dumnezeieşti în această viaţă, iar în cealaltă, cea veşnică, veselia dumnezeiască.”

***

„…atunci când lucrurile, fie şi nepăcătoase, îmi iau o bucată din inimă, îmi slăbesc dragostea mea faţă de Hristos, dorinţa este rea.”

***

„…fericirea lumească este nefericire duhovnicească.”

***

„Cineva poate cerceta multe cărţi, dar dacă nu se supraveghează pe sine, toate cele citite sunt zadarnice.”

***

„Când cineva face din problemele altora problemele sale, atunci el nu mai are nicio problemă.”

***

„…două suflete, dacă sunt într-o stare duhovnicească şi se gândesc unul la altul, între ele se face o legătură duhovnicească şi unul transmite putere dumnezeiască celuilalt.”

***

„Cei ce vor să trăiască viaţă duhovnicească, încet – încet nu vor mai putea trăi în lumea aceasta; vor căuta să afle pe cei asemenea lor, pe oamenii lui Dumnezeu, vor căuta duhovnic şi se vor depărta şi mai mult de păcat.”

***

„…căutaţi să vă înfrăţiţi mai mult. În felul acesta vom călători împreună cu toţii pe drumul ce ni l-am ales, pe cărarea anevoioasă a urcuşului pe dulcea Golgota.”

„Omul zboară duhovniceşte cu două aripi: cu voia lui Dumnezeu şi cu voia sa.”

***


Cuvintele Părinţilor Aghioriţi sunt lumini pe calea ce duce spre Împărăţia lui Dumnezeu. Întru ele nu este înşelare. Prin puterea lor se ard patimile celor ce le ascultă şi le împlinesc cu credinţă şi smerenie. Prin puterea lor se trezesc din periculoasa amorţire sau moarte duhovnicească cei ce le aud şi le urmează. Întru ele este sănătate, şi bucurie, şi nădejde de mântuire. Părinţii ne vorbesc cu durere pentru multele noastre păcate şi pentru reaua noastra îndărădnicie într-ale lumii. Părinţii ne ceartă şi ne mângâie cu dragoste nefăţarnica şi tare de Dumnezeu şi de aproapele. Să-i ascultăm şi să-i rugăm, cu puterea cuvântului lor, să ne poarte mai aproape de Domnul.

2 comentarii:

  1. "Anii trec, oamenii imbatranesc. Asa ca, nu va opriti la rascruce de drumuri. Alegeti o cruce, dupa masura daruirii voastre, si purcedeti pe unul din cele doua drumuri ale Bisericii noastre si urmati-L pe Hristos prin rastignire, daca vreti sa va bucurati de inviere."
    "Crucile omenesti sunt pur si simplu cruciulite care ne ajuta la mantuirea sufletelor noastre, in timp ce crucea lui Hristos era foarte grea, pentru ca El nu Si-a folosit puterea Sa duhovniceasca pentru Sine."
    Cuviosul Paisie Aghioritul - Patericul Athonit, Sfaturi pentru curatie si ascultare
    dnei t., cu drag, i.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumire cu recunostinta si prietenie, intru Domnul, I.
    Sa fie de folos tuturor celor ce-l iubesc pe El!

    RăspundețiȘtergere