Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Pavel, a trecut la Domnul azi, 15 noiembrie 2009, în Belgrad, a anunţat Biserica. Patriarhul în vârstă de 95 de ani, care a devenit conducătorul Bisericii în 1990, a fost internat la Spitalul Militar al oraşului în urmă cu doi ani. El a murit duminică dimineaţă. Deşi suferea de inimă şi de plămâni, Biserica nu a comunicat cauza morţii sale.
Cea mai mare parte a populaţiei Serbiei, de şapte milioane de persoane, este creştin-ortodoxă. Partiarhul Pavel a fost un teolog şi un lingvist respectat, cunoscut pentru smerenia şi modestia sa. După căderea comunismului şi creşterea naţionalismului sârb, Biserica şi-a recâştigat un rol conducător în timpul patriarhatului său.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle, a murit la vârsta de 95 de ani
De DUSAN STOJANOVIC
Associated Press
Belgrad, Serbia – Patriarhul Pavle, care a condus Biserica Ortodoxă a Serbiei pe timpul renaşterii ei post-comuniste, în agitatul deceniu nouă, marcat de conflicte etnice în Balcani, a murit duminică dimineaţă. Avea 95 de ani.
Pavel, care a preluat conducerea Bisericii în 1990, a fost spitalizat timp de doi ani cu probleme de inimă şi plămâni. A murit în somn, făcând stop cardiac, au declarat reprezentanţii Bisericii şi ai Spitalului Militar din Belgrad.
Clopotele au răsunat din toate bisericile Serbiei după ce vestea morţii Patriarhului Pavel a fost transmisă de televiziunea de stat împreună cu documentare despre viaţa sa. Guvernul Serbiei a declarat trei zile de doliu naţional începând de luni.
Un respectat teolog şi lingvist, cunoscut, de asemenea, pentru modestia şi smerenia sa, Patriarhul Pavel a preluat Biserica majoritară a Serbiei imediat după încheierea colapsului comunismului, care a pus capăt unei perioade îndelungate de represiune a religiei de către stat.
El a condus biserica în vremea tulburărilor din Balcani şi a colapsului regimului fostului preşedinte Slobodan Milosevic, în 2000.
Preşedintele Boris Tadic a spus că moartea Patriarhului Pavel este “o pierdere uriaşă” pentru naţiune. Tadic a mai spus că Pavel a fost “unul dintre oameni care prin simpla lor existenţă unifică întreaga naţiune”.
“Plecarea sa este şi o pierdere personală pentru mine”, a declarat Tadic, explicând că deseori s-a consultat cu Patriarhul în luarea deciziilor cruciale pentru naţiune.
Tadic a adăugat că Patriarhul Pavel era respectat în întreaga lume, de către Bisericile Ortodoxe, dar şi de către papă.
Ştirea morţii patriarhului a fost anunţată mai întâi de către influentul Episcop Ambrozie, care a slujit drept conducător activ al bisericii în cea mai mare parte a spitalizării Patriarhului Pavel. TV de stat l-a arătat pe P.S. Ambrozie izbucnind în lacrimi în timp ce vorbea unui grup de credincioşi despre moartea Patriarhului Pavel. Suspinând, P. S. Amfilohie a rostit o rugăciune pentru Patriarhul adormit.
Biserica a declarat că Sfântul Sinod se va întruni luni şi probabil ca va anunţa când va fi ales succesorul lui. Potrivit procedurii bisericeşti, cel puţin 40 de zile trebuie să treacă de la moartea Patriarhului Pavel până la alegerea unui nou patriarh.
[...]Favoritul este P.S. Amfilohie, cunoscut pentru orientarea sa anti-vestică(occidentală) şi naţionalistă.
Pavel a vorbit deseori împotriva violenţei în războaiele etnice pe care sârbii ortodocşi le-au purtat în anii `90 împotriva croaţilor catolici şi a bosniecilor musulmani, în timpul celui mai sângeros conflict din Europa de după Cel de-al Doilea Război Mondial.
“Dumnezeu ne ajută să înţelegem că suntem fiinţe umane şi că trebuie să traim ca oameni, aşa încât pacea să se întoarca la noi în ţară şi să se pună capăt uciderii », a adresat el un apel – în mare măsură zadarnic – în 1991, pe când luptele dintre sârbi şi croaţi pentru anumite teritorii din Croaţia se intensificaseră.
« Prin război nu se face decât voia diavolului », ar fi spus Patriarhul Pavel în 1992, dar a fost împiedicat să dea nume sau să se pronunţe contra lui Milosevic.
Biserica Sârbă a rupt tradiţia neutralităţii formale în 2000, cerând deschis oamenilor politici din fruntea statului să părăsească puterea după înfrângerea umilitoare a regimului în 1999, urmând bombardării de către NATO a ţarii, act care a pus capăt presiunii lui Milosevic împotriva etnicilor albanezi separatişti din Kosovo.
Cererea Bisericii ca Milosevic să demisioneze – pe care el a ignorat-o – a ajutat revoltei populare care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele autocrat în octombrie 2000. Milosevic a murit în 2006 în timpul judecării sale pentru crime de război la un tribunal al Naţiunilor Unite, la Haga, Olanda
Patriarhul a iniţiat o campanie de limitare a daunelor în Kosovo, luptând pentru a obţine sprijin internaţional în protejarea vechilor biserici şi mănăstiri sârbeşti, atacate de etnicii albanezi musulmani.
Criticii i-au reproşat lui şi altor ierarhi sârbi că nu au luat atitudine la fel de dârză când sârbii au distrus biserici catolice şi moschee musulmane în Croaţia şi Bosnia[...].
Patriarhul Pavel s-a născut ca Gojko Stojcevic pe 11 septembrie 1914, în satul Kucani, parte din Austo-Ungaria pe vremea aceea, şi din Croaţia, în prezent.
Din 1944 până în 1955 a fost monah la Mănăstirea Raca din centrul Serbiei. Din 1950, a ţinut cursuri la Seminarul Prizen din Kosovo – post din care s-a retras la alegerea sa ca patriarh la 1 decembrie 1990
Episcopul Lavrentie a spus că moartea Patriarhului Pavel nu e un motiv de întristare, deoarece Patriarhul mereu şi-a dorit să treacă la Domnul. P. S. Lavrentie a mai spus că Patriarhul Pavel « era mai mult în cer decât pe pământ ». « Poporul sârb are acum pe cineva care să-l reprezinte în faţa lui Dumnezeu mai bine ca oricine altcineva », a spus P. S. Lavrentie.
Dumnezeu sa il odihneasca!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereDin ce am citit ulterior, a dus viata sfanta. A fost un minunat crestin si este un model greu de atins. Sa avem rugaciunile sale!
RăspundețiȘtergereDumnezeu sa-i ierte și sa-l odihnească.
RăspundețiȘtergereIuliana,
capul Bisericii Ortodoxe, fie sârbe, fie romanesti, rusesti, dar al Bisericii Ortodoxe, este Iisus Hristos.
Potrivit ar fi "Patriarhul Bisericii ortodoxe sarbe"...
Doamne, ajuta!
Multumesc de observatie, ai dreptate! Am tradus mot a mot prima oara. Acum am corectat si sper ca e mai bine. Doamne ajuta!
RăspundețiȘtergere