Sfinţii Clement, Episcop de Ohrida, cel întocmai cu Apostolii, Naum, Sava, Gorazd şi Anghelar
Sfinţii Clement, Episcop de Ohrida, cel întocmai cu Apostolii, Naum, Sava, Gorazd şi Anghelar erau slavi, discipoli ai Sf. Chiril şi Metodiu(11 mai). La început ei au trăit ca asceţi în Moravia, unde Gorazd i-a urmat Sf. Chiril ca episcop. El vorbea fluent slavona, greaca şi latina. Sfinţii Clement, Naum, Anghelar şi Sava erau preoţi.
Luminătorii slavilor erau înfruntaţi de misionari germani, care aveau sprijinul papei şipatronajul pronţului Moraviei, Sviatopolk. Lupta s-a concentrat în jurul necesităţii slujirii în limba slavonă, în jurul lui Filioque şi postirii în ziua de sâmbătă. Papa Ştefan al VI-lea interzicea utilizarea slavonei în biserică. Opozanţii ereziei celor “trei limbi”(care voiau să se folosească numai ebraica, greaca sau latina în scopuri bisericeşti), după ce au înlăturatlimba veche a popoarelor slave, i-au adus pe discipolii Sf. Metodiu la judecată, inclusiv pe Sf. Clement. I-au supus unor torturi cumplite şi i-au ţinut în închisoare vreme îndelungată, aşa cum făcuseră şi cu părintele lor duhovnicesc, Sf. Metodiu.
În 886, unii dintre prizonieri au fost vânduţi unor negustori de sclavi şi au ajuns în piaţa din Veneţia. Ambasadorul împăratului bizantin Vasile Macedoneanul a venit la Veneţia, i-a răscumpărat pe sfinţi şi i-a adus la Constantinopol. Vechii mărturisitori au fost exilaţi. Nu se ştie unde a mers Sf. Gorazd, nici unde s-a adăpostit Sf. Sava. Naum şi Anghelar au plecat în Bulgaria.
În 907, Moravia a fost cucerită de Maghiari, iar refugiaţii moravi au scăpat fugind prin acele trecători prin care se refugiaseră şi sfinţii exilaţi.
Bulgarii i-au primit pe mărturisitorii slavi cu respect şi le-au cerut să le slujească în limba slavonă. Prinţul bulgar Boris a căutat astfel de oameni ca ucenicii Sf. Metodiu, care lucrau ca să lumineze poporul său. Sfinţii au început imediat să studieze cărţile slavone adunate de către nobilii bulgari. Anghelar a murit curând, dar Sf. Clement a fost însărcinat să înveţe/ predea în Kutmichivitsa, o regiuneîn sud-vestul Macedoniei. În Biserica Răsăritului, numai un om de valoare era ales să fie învăţător, cineva cunoscut pentru viaţa lui evlavioasă şi care avea darul vorbirii. Sf. Clement fusese învăţător şi în Moravia. În Bulgaria, Sf. Clement a lucrat ca învăţător până în 893. El a organizat o şcoală la curtea prinţului, care a obţinut multă preţuire în vremea lui Simeon. În sud-vestul Macedoniei, el a înfiinţat şcoli separate pentru copii şi pentru adulţi.
Sf. Clement i-a învăţat pe copii scrisul şi cititul. Numărul total al elevilor lui era imens. Cei aleşi şi primiţi la preoţie au fost aproape 3500 de bărbaţi. În 893, Sf. Clement a devenit episcop de Dremvitsa sau Velitsa şi Sf. Naum i-a luat locul.
Sf. Clementa fost primul ierarh bulgar care a slujit, a predicat şi a scris în limba slavonă. În acest scop, el a pregătit clerul din rândul popoarelor slave. Sfântul episcop a lucrat pentru slava lui Dumnezeu până la bătrâneţe. Când l-au lăsat puterile şi nu mai putea să-şi îndeplinească datoria în catedrală, el i-a cerut ţarului Simeon să-l lase sa se retragă, dar ţarul l-a rugat pe sfânt să nu abandoneze catedrala şi Sf. Clement a continuat slujirea lui episcopală. După aceasta, el s-a dus la Ohrida, la o mănăstire ctitorită de el. Acolo şi-a continuat activitatea de traducator şi a traduspărţi însemnate din Penticostar. Curând Sfântul s-a îmbolnăvit grav şia plecat la Domnul în anul 916. Trupul sfântului a fost pus într-un sicriu făcut cu mâinile sale şi a fost îngropat în M-rea Sf. Pantelimon din Ohrida.
Sf. Clement este considerat primul autor de limba slavonă. El nu numai că a continuat munca de traducere începută de Sfinţii Chiril şi Metodiu, dar a creat şi opere originale, primele mostre de literatură duhovnicească slavonă.
Multe dintre lecţiile şi predicile sale au fost aduse în Rusia, unde au fost citite şi copiate de creştini ruşi evlavioşi.
Moaştele Sfinţilor Gorazd şi Anghelar se odihnesc lângă Berat, în Albania, iar ale Sf. Naum sunt în mănăstirea care îi poartă numele, lângă Lacul Ohrida. Sf. Clement mai este prăznuit şi pe 25 noiembrie. Sursa în engleză:
"Cu Dumnezeu vom birui şi El va nimici pe cei ce ne necăjesc pe noi”(Ps.59, 13)
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
« Ajutorul meu de la Domnul..."
Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu !
Persoane interesate
Faceți căutări pe acest blog
Acatistul Sfintei Ecaterina
Catapeteasma Bisericii de la Aiud
Sfinţii Mărturisitori din închisori
Doamne, ia-mi libertatea care îmi robeşte sufletul şi dă-mi robia care-mi eliberează inima!”
Mărturisirea lui Dumnezeu cu preţul vieţii este preţul învierii oamenilor întru sfinţi.(Pr. A Boca)
Sf. Acoperamant
Sf. Apostoli
Sfânta Cruce
Sf. Ioan Botezătorul
Sfinţii Arhangheli
Sfântul Spiridon al Trimitundei - Vecernia
Cuviosul Paisie
" Domnul Dumnezeu, PreaMilostivul, să vă binecuvinteze, Domnul să vă ajute, Domnul să vă miluiască, Domnul să vă păzească de tot răul, Domnul să va umple de bucurie duhovnicească, Domnul, ca un bun şi iubitor de oameni, să vă ierte de păcate şi în ceruri cu drepţii să vă primească ! Binecuvintează, Doamne, pe robii tăi aceştia şi rugăciunea lor, şi dragostea lor, şi credinţa lor, şi bucuria lor, şi smerenia lor, şi răbdarea lor. Binecuvintează, Doamne, osteneala lor, şi căsuţa lor, şi pâinea lor, şi copiii lor, şi viaţa lor, şi sfârşit bun le dăruieşte, iar dincolo un colţişor de rai le dăruieşte, că binecuvântat eşti în veci. Amin !"
"Dumnezeu te urmăreşte cu iubirea Sa îndurerată, în orice ţară te-ai duce. Iubirea e ca Dumnezeu: nu are hotare."(Pr. Arsenie Boca)
*** „…aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie. Amin”
***
« Dragostea este suprema răspundere pentru altul » (Pr. Dumitru Stăniloae)
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu