Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

vineri, 20 noiembrie 2009

Ocrotirea unui preot devotat misiunii sale


Un distins preot şi slujitor vrednic al Bisericii noastre strămoşeşti, anume Alexandru Niţu din parohia Stroeşti-Vâlcea, povesteşte că era în 1957[...] o puternică prigoană comunistă împotriva religiei şi a creştinilor ortodocşi ; mulţi preoţi şi călugări erau urmăriţi de securitate şi arestaţi  pentru activitatea lor pe tărâm bisericesc.
Preotul Alexandru era sistematic urmărit pentru frumoasa  activitate misionară şi pastorală pe care o desfăşura în parohie prin numeroase predici şi cateheze, repetate neîncetat ca să menţină credinţa ortodoxă în rândul poporului, precum şi pentru faptul că a renovat acoperişul bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Grigorie Decapolitul ; printre alte persecuţii, îi suspendase  salarizarea şi încercau să-l aresteze.
Fiind în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, preotul Alexandru a oficiat mai multe Sfinte Liturghii, în cursul cărora se ruga fierbinte, cu lacrimi izvorâte din suflet, Sfântului Grigorie, ocrotitorul sfântului locaş, să-l ferească de relele primejdii care îl pândesc din partea duşmanilor credinţei creştine.
În noaptea de 12 spre 13 august, preotul a avut următorul vis :
I se părea că sta îngenuncheat şi se ruga în faţa raclei cu sfintele moaşte din Mănăstirea Bistriţa, iar Sfântul Grigorie a ridicat mâna, a întins-o spre el şi i-a zis :
 - Vino la mine, dacă vrei să nu fii arestat !
Trezindu-se din somn, preotul Alexandru a simţit în suflet o mare bucurie duhovnicească, puternică şi limpede, dar şi o anumită teamă că va muri curând.
Întrucât nu ştia ce să facă, preotul s-a dus la episcopul eparhiot, Iosif Gafton, şi i-a relatat visul, rugându-l totodată să-l povăţuiască ce să facă.
 - Aceasta este chemarea Sfântului Grigorie, părinte Alexandru ! Vei merge la Mănăstirea Bistriţa, ca preot şi duhovnic, întrucât acolo nu mai este cine să slujească. Iată, chiar în urmă cu o oră a fost în audienţă stareţa mănăstirii şi m-a rugat să-i repartizez un preot. Deci, te sfătuiesc să mergi frăţia ta şi Sfântul Grigorie te va ocroti de toate primejdiile.
Înţelegând că este o lucrare minunată a Sfântului Grigorie, după ce şi-a rânduit problemele parohiale, preotul Alexandru Niţu şi-a luat soţia şi copiii, apoi a plecat. La Mănăstire, sub ocrotirea Sfântului Grigorie, a desfăşurat o bogată activitate duhovnicească, fără teama de a fi arestat de forţele întunecate ale comunismului ateu, până în anul 1960, când Mănăstirea Bistriţa, împreună cu alte sute de mănăstiru din ţară, a fost  desfiinţată de autorităţile superioare.

Arhim. Veniamin Micle, Minunile Sfântului Grigorie Decapolitul
Sursele imaginilor :

www.univ-ovidius.ro/btcassian/SINAXAR_ORTODOX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu