În tinereţea sa, aflându-se odată în grădină şi vrând să mănânce un măr, l-a luat în mâinile sale şi a zis : « Frumos la vedere şi bun de mâncare, dat tu ne-ai ucis pe noi ». Atunci l-a aruncat şi a călcat pe el zdrobindu-l şi s-a hotărât ca niciodată în viaţă să nu mănânce vreun măr. Astfel Părinţii de la Mănăstirea Sfântul Sava până în zilele noastre nu mănâncă mere, ca o tradiţie instaurată în cinstea Sf. Sava.
Când avea vreo şaptesprezece ani, el a primit tunderea în monahism şi a dobândit atâta pricepere la postire şi rugăciune încât i s-a dat darul facerii de minuni.. După ce a petrecut zece ani la Mănăstirea Sf. Flavian, el a plecat la Ierusalim şi de acolo la Mănăstirea Sf. Eftimie cel Mare(prăznuit la 20 ianuarie). Dar Sf. Eftimie l-a trimis pe Sf. Sava la Avva Teoctist, egumenul mănăstirii din apropiere, în care se ţinea strict regula cenobitică de viaţă. . Sfântul Sava a trăit în ascultare la această mănăstire până la 30 de ani.
Sfântul Eftimie cel Mare
( www.eikonografos.com )
( www.eikonografos.com )
După moartea Bătrânului Teoctist, succesorul său l-a binecuvântat pe Sf. Sava să se zăvorască într-o peşteră. În zilele de sâmbătă, totuşi, el îşi părăsea ermitajul şi venea în mănăstire, unde participa la slujbele bisericeşti şi mânca împreună cu fraţii. După ceva timp, Sf. Sava a primit permisiunea de a nu-şi mai părăsi ermitajul şi s-a nevoit în peşteră cinci ani
Sf. Eftimie călăuzea cu grijă viaţa tânărului monah şi, văzându-i maturitatea duhovnicească, a început să-l ia în pustia Rouba cu el. Se instalau acolo la 14 ianuarie şi rămâneau până la Duminica Stâlpărilor/ Floriilor. Sf. Eftimie îl numea pe Sf. Sava un bătrân-copil, încurajându-l în dobândirea virtuţilor monastice.
Când Sf. Eftimie a adormit întru Domnul(+473), Sf. Sava s-a retras de la această Lavră şi a s-a mutat într-o peşteră de lângă Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan(4 martie). După câţiva ani, ucenicii au început să se adune în preajma Sf. Sava, căutând viaţă monahicească. Când un stâlp de foc i-a apărut în faţă Sf. Sava, pe când mergea, s-a oprit şi a găsit o peşteră încăpătoare în formă de biserică.
Minunata descoperire a unui izvor de apă sfinţită de către Preacurata la sf. Sava
(http://www.rel.gr/photo/displayimage.php?album=67&pos=3)
(http://www.rel.gr/photo/displayimage.php?album=67&pos=3)
Sfântul Sava şi-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 532.( http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?SID=4&ID=1&FSID=103477)
Icoana Maicii Domnului împărtăşindu-i pe fraţii Mănăstirii Sf. Sava
Mormântul Sfântului Sava cu icoana adormirii
Sursa materialului : http://full-of-grace-and-truth.blogspot.com/2009/12/st-sabbas-sanctified-and-his-holy-lavra.html
Viaţa Sfântului Sava pe larg : http://paginiortodoxe.tripod.com/vsdec/12-05-cv_sava_cel_sfintit.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu