Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

joi, 17 decembrie 2009

Un mărturisitor neaşteptat


De multe ori lucruri care în aparenţă nu au nicio legătură, se adună într-un tot, într-o suită de consecinţe surprinzătoare, completându-se ca prin miracol.
Aşa mi s-a întâmplat cu  descoperirea acestui segment din viaţa lui Vică Negulescu. În nopţile de veghe din timpul aşa zisei revoluţii, când eram nelipsit din Piaţa Universităţii, am remarcat un bărbat binefăcut, cam de 50 de ani, care era un pachet de energie şi de forţă de luptă contra comunismului. Nu numai atât, era şi un apărător al Mişcării Legionare dând dovadă că ştia o mulţime de lucruri din istoria legiunii, dezarmându-i pe toţi denigratorii, dar mai mult decât orice, dovedea un ataşament la această idee. M-am apropiat într-o seară de el şi l-am întrebat ce îl determină să fie atât de vehement.
 - Păi, domnule dragă, eu sunt legionar şi lupt în contra duşmanilor ţării şi din toţi aceşti duşmani cel mai rău este comunismul, care m-a făcut să fiu marcat de domnia lui şi să nu pot să mă dezvolt după măsura posibilităţilor mele.
L-am întrebat, făcându-mi socoteala, că prin 1957-1958 ar fi putut să aibă cam 18-20 de ani, dacă a făcut parte din « Frăţia de Cruce ».
 - Am citit despre această frăţie, dar eu nu am făcut parte din ea, căci omul care m-a făcut legionar acum 30 de ani nu mi-a spus nimic de ea. Mi-a vorbit de idealurile de  luptă legionare, de câţiva din eroii acestei lupte. Eu m-am informat apoi din ziare, citind invers ce scriau comuniştii, încercând, fără încetare, să denigreze această mişcare. Am mai citit câte ceva de la un unchi la care am locuit şi în podul casei lui avea ascunsă, de către vechiul chiriaş, o adevărată bibliotecă legionară.
Am găsit şi am buchisit bineînţeles : Pentru legionari a Căpitanului, Cranii de lemn a lui Moţa, articole de Puiu Gârniceanu, de Nae Ionescu, Crez de generaţie a lui Vasile Marin, în fine, toată presa până în 1938 care era plină de tot felul de teme cu privire la mişcare şi luni întregi le-am învăţat aproape pe dinafară.
 - Dar omul care te-a făcut legionar cine era şi în ce împrejurări s-au întâmplat toate ?
 - Domnul meu, am respectat până acum toate sfaturile pe care le-am primit de la el şi de aceea am rămas liber, iar acum este prima dată când le încalc, dar am nădejde că s-a terminat comunismul şi nu mai trebuie să mă feresc.
 - Nu fi prea sigur de asta, poate va continua, dar sigur sub alte forme, mai puţin violente şi mascat, dar la fel de periculos.
 - Dar dumneata cine eşti de îmi pui atâtea întrebări ?
 - Eu am făcut mulţi ani de puşcărie începând din 1948 ca membru al Mişcării Legionare.
 - Iată că am avut norocul să întâlnesc un astfel de om ! şi eu am fost închis la Jilava nevinovat la 17 ani, pentru că aveam acelaşi nume cu un legionar urmărit, anume Guran Gheorghe.
După vreo trei luni şi jumătate a fost arestat cel urmărit şi eu eliberat după încă vreo două săptămâni.
Însă în acest timp am încasat bătaie noapte de noapte, pentru cel urmărit,  fiind considerat fanatic, pentru că nu recunoşteam nimic din cele ce-mi puneau în cârcă.
Aveam nişte răni la tălpi până la os care nu mi s-au vindecat decât târziu după ce am fost  eliberat  şi două coaste rupte care mi-au dat dureri groaznice până ce s-au sudat din nou. Căpitanul care mă anchetase în 1957 trebuie să fie acum general sau ministru.  Nu l-am mai văzut ! Aş vrea acum să-l întâlnesc şi să-i mulţumesc pentru că datorită acestei arestări ale mele, am cunoscut un om dintr-o lume de luptători, care m-a umplut de admiraţie şi ale cărui sfaturi le-am urmat cu sfinţenie şi astfel am putut ajunge liber, până acum când comunismul s-a prăbuşit, cum mi-a spus ca un profet Nea Vică.
Am înţeles atunci de cine îmi vorbea.
I-am spus :
 - După ştiinţa mea Nea Vică Negulescu s-a stins în închisoare la Jilava, în secţia specială de exterminare, despre care nu ştiu dacă ai auzit.
 - În adevăr, nu ştiam acest lucru, dar daca ar fi trăit ar fi avut poate 84 sau 85 de ani. Si cu atâta suferinţă strânsa i-ar fi fost greu să supravieţuiască.
 - Dragă domnule Guran, şi eu am avut fericirea să-l cunosc în blestemata închisoare a Aiudului, la secţia aşa-zisă Zarcă. Era într-adevăr un om greu de întâlnit, se ridica puternic deasupra propriei sale cenuşe, pentru a trăi într-o lume exemplară compusă din oameni care îşi sacrificau trupul propriu, propria viaţă pentru izbânda neamului. Tot ce făcea era ca, respectând regulile moralei creştine, să spargă zidul de ură şi de mişelie de care mişcarea legionară era înconjurată.
Nu mi-a fost dat să întâlnesc un om mai neclintit în faţa oricărei primejdii şi atât de calm şi de încredinţat că până la urma binele şi adevărul vor triumfa.
 - Pentru mine, ce să va spun, a fost un moment crucial din viaţa mea, întâlnirea cu acest om mi-a schimbat, în cele câteva zile şi mai ales în orele de sfat în şoaptă, după stingere, drumul vieţii, au trecut atâţia ani şi am şi acum în minte tot ce mi-a spus.
 - Dacă ai putea să-mi povesteşti şi mie, mi-ai face un serviciu, pentru că vreau să scriu o carte monografică despre el.
 - Desigur, dar eu am prins foarte puţin din viaţa lui şi acum după ce au trecut anii şi am citit tot ce am găsit despre mişcare, lucrurile în mintea mea s-au sedimentat poate oarecum haotic, dar vi le voi reda cum le am. .
Din volumul :Vică Negulescu – monografie de Gheorghe Jijie
 
                                                     
NEGULESCU, Valerian Vică A. Născut la 15 aprilie 1905, în Bucureşti. Ajutor de primar al Municipiului Bucureşti în tim-pul guvernării legionare. După rebeliunea legionară a plecat în Germania (Rostok), unde a lucrat cu N. Petraşcu, Nistor Chioreanu, Eugen Teodorescu ş.a. În iulie 1945 a revenit în ţară, ca locţiitor al lui Petraşcu. Arestat în octombrie 1945 şi dus la M.A.I., unde i s-a propus colaborarea. A refuzat pe moment, invocând necesitatea de a discuta cu Petraşcu. I s-a dat drumul dar a fost urmărit şi, după două ore, au fost amândoi arestaţi şi duşi la M.A.I. Au continuat discuţiile cu Teohari Georgescu şi Nicolschi, iar Negulescu a fost lăsat să plece (Petraşcu rămânând zălog) pentru a lua legătura şi cu Nistor Chioreanu. La 6 decembrie 1945 s-a semnat pactul cu M.A.I.-ul ("pentru salvarea existenţei fizice a legionarilor"), în care se stipula că vor fi eliberate acte tuturor legionarilor care vor să intre în legalitate depunând armele, vor fi încadraţi în muncă şi nu vor mai fi interogaţi. Pactul a fost considerat drept o trădare din partea unor conducători legionari, în special de George Manu, care începuseră să colaboreze cu Mişcarea de Rezistenţă Popp- Bujoiu. În iulie 1947, Negulescu, Petraşcu, Chioreanu şi Aurel Călin s-au întâlnit la cabana Bâlea pentru a discuta înfiinţarea unui serviciu de informaţii al mişcării legionare care să adune date şi să le transmită americanilor. Serviciul a fost înfiinţat şi, prin Dragoş Hoinic, se transmiteau informaţii şi în Germania. La al treilea drum Hoinic a fost arestat la Budapesta şi predat autorităţilor române. La 15 mai 1948 Negulescu şi Petraşcu au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare (octombrie). O parte din detenţie la penitenciarele Jilava şi Aiud. În 1954, la procesul torţionarilor, M.A.I. a încercat să se disculpe afirmând că liderii legionarilor, printre care şi Negulescu, au fost cei care au dat dispoziţie deţinuţilor legionari să accepte şi să aplice "reeducarea". Prin sentinţa 32 /10 noiembrie 1954, dintr-un lot de 22 deţinuţi politici, au fost condamnaţi la moarte 17, acuzaţi de torturile din "reeducare". În cadrul aceluiaşi dosar, prin sentinţa 101/16 aprilie 1957, au fost condamnaţi la închisoare 5 anchetatori ai Securităţii (Sepeanu Tudor, Dumitrescu Ales, Sucigan Gheorghe, Avădanei Constantin şi Bărbosu Viorel), care au fost eliberaţi în 1958; iar prin sentinţa 155/1957 au fost condamnaţi la moarte Negulescu Vică, Caziuc Gheorghe şi Bordeianu Virgil (pedeapsă comutată la muncă silnică pe viaţă- sentinţa 459/1957) şi la 15 ani închisoare Calciu Gheorghe Dumitreasa şi Hoinic Dragoş. Negulescu Valerian a murit la penitenciarul Jilava, într-o izolare completă, la 19 mai 1959.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu