Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

duminică, 11 aprilie 2010

Scandalul "Danion"!


Protosinghelul Valentin, stareţul Mănăstirii Turnu(Prahova), în cuvântul de învăţătură pe care – contrar obişnuinţei sale – l-a ţinut spre folosul credincioşilor din biserică, a intenţionat să ne pună în temă în mod corect în legătură cu ultimul scandat mediatic: cazul Danion Vasile şi acuzele aduse bisericii pe stil nou pentru îndreptarea calendarului.

Călăuzit numai de  dorinţa de a pune în lumină, fără patimă, adevărul, Părintele Stareţ a început prin a evoca istoria Bisericii, precizând contextul în care a survenit trecerea la calendarul îndreptat. Fără să ia în discuţie cauzele care au determinat Sinodul de atunci al BOR să ia această decizie, Cuviosul Părinte Stareţ a pus accent pe câteva dovezi incontestabile că  schimbarea calendaristică nu a afectat plinătatea harului şi succesiunea apostolică din BOR, în ciuda afirmaţiilor contestatare ale stiliştilor. Iată la ce argumente a recurs Părintele Valentin:
 - BOR a dat sfinţi şi sfinte moaşte după schimbarea  calendaristică produsă în deceniul al treilea: Cuv. Ilarion Argatu, Sf. Ilie Lăcătuşu sau sfinţii Aiudului, ale căror sfinte moaşte izvorăsc mir şi fac minuni;
 - La vremea respectivă, Stareţul M-rii Sihăstria, Ioanichie Moroi, contrar opiniei Pr. Ilie Cleopa, nu primea să treacă la calendarul cel nou, dar somat fiind de superiorul său ierarhic să înceteze opoziţia ca să nu fie caterisit, Stareţul a cerut îngăduinţa de a posti şi a se ruga 40 de zile, ca Dumnezeu să-l lumineze în privinţa adevărului. Primind binecuvântare, a stat închis în chilia lui mai bine de 20 de zile, timp în care nimeni n-a îndrăznit să-l cerceteze; mai puţin ucenicul său iubit, care, temându-se ca bătrânul să nu fi murit, a spart uşa şi a pătruns în chilie, în a 21-a zi de postire. L-a găsit pe Stareţ aproape mort şi, după ce i s-a dat ajutor, el le-a povestit ce-i descoperise Domnul: Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan, i s-au arătat şi l-au îndemnat să facă ascultare fără să se mai îndoiască, pentru că acela care a hotărât schimbarea va da socoteală, iar cei ce ascultă, nicidecum nu sunt răspunzători. De atunci, Părintele Ioanichie Moroi cu mâna lui a îndreptat calendarul liturgic şi lucrurile s-au liniştit.
 -Schisma credincioşilor roomâni din cauza calendarului schimbat a fost amplificată de factorul politic, având pretenţia să conduca Biserica şi să impună nişte măsuri cu forţa; din ordinul Primului Ministru I. C . Brătianu, la încheierea Postului Naşterii Domnului, ce a urmat îndreptării calendarului(1 octombrie/ 14 octombrie 1924), jandarmii au fost trimişi prin casele creştinilor să controleze ce mănâncă oamenii, iar pe cei ce i-au găsit postind după calendarul vechi i-au silit să mănânce carne! Transformaţi în victime de nechibzuiţii guvernanţi ai vremii, aceştia s-au crezut martiri pentru credinţă şi s-au întărit în schisma lor. 

 - Reputaţi intelectuali interbelici, printre care filosoful Nae Ionescu şi discipolul său Noul Mărturisitor Mircea Vulcănescu, alături de alţi jurnalişti, au susţinut în presă justeţea schimbării calendarului şi au reuşit să impună opiniei publice punctul de vedere  cel mai rodnic în această problemă.
_ Schismaticii stilişti au ieşit din succesiunea apostolică, episcopii lor fiind hirotoniţi necanonic( de către cel puţin 2 sau 3 episcopi), de către un episcop caterisit.

 - Patriarhia Ierusalimului a păstrat calendarul vechi numai pentru a nu da apă la moară catolicilor care murmurau contra ortodocşilor, deşi iniţial acceptase schimbarea calendarului.
 - Numeroşi părinţi greci şi atoniţi au scris despre problema calendarului, explicând că noul calendar nu afectează dreapta credinţă şi nu justifică schisma.
Afirmaţia lui Danion că Părintele Justin Pârvu ar susţine opiniile stiliştilor este falsă.  Raţiunea golită de credinţă şi lipsită de discernământ poate să îl arunce pe fratele Danion în iadul cu care el ameninţă pe cei ce ţin noul calendar. Dumnezeu să-l lumineze şi să-i arate adevărul!
P.S. Atât am reuşit să reţin din predica Părintelui Stareţ, cu ale cărui rugăciuni să ne binecuvinteze Domnul şi pe noi! Amin. 

12 comentarii:

  1. Esential: in finalul cuvantului sau Parintele ne-a indemnat sa citim si sa cunoastem adevarurile de credinta, pentru ca inaintasii nostri numai asa au reusit sa pastreze nestirbita ortodoxia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta si Hristos a inviat! exista inregistarea cu Danion? nu intreb din rautate chiar doresc sa stiu...mie imi place mult cum scrie Danion;daca Danoin a alunecat asa tare nu-i doresc altceva decat luminarea mintii si intoarcerea la adevar...Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca exista pe Razboi intru cuvant:
    http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2010/04/07/revista-blogurilor-in-cazul-smintelii-provocate-de-danion-vasile-prin-conferintele-sale-pe-problema-calendarului-mai-multe-inregistrari-audio-si-video-si-primele-noastre-comentarii/

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc pentru raspuns;Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hristos a inviat! Am fost si eu la Turnu duminica. Mergeti des acolo?

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, cam in fiecare duminica si joia la Sf. Maslu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nae Ionescu si Martirul Mircea Vulcanescu s-au luptat pentru pastrarea pascaliei pe vechiul calendar! Cred ca cineva nu a inteles bine (parintele sau dumneavoastra?). Marturii despre asta si aici:http://www.razbointrucuvant.ro/2010/04/09/ce-au-spus-in-realitate-marturisitorii-romani-interbelici-despre-problema-pascaliei-si-a-calendarului/comment-page-1/#comment-35236

    RăspundețiȘtergere
  8. PS: S-au luptat, dar au acceptat ciclul mineatic pe noul calendar. Adica asa cum avem acum, calendar mixt. Si au ramas in Biserica, nu au facut schisma.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai mult ca sigur ca eu nu am inteles bine. Iar articolele lui Nae Ionescu pe aceasta tema le-am citit cu ani in urma, cand nici nu ma prea interesa credinta, doar filosofia si eseistica lui. Imi cer iertare!

    RăspundețiȘtergere
  10. http://sf-glicherie.blogspot.com/2010/07/in-apararea-marelui-teolog-danion.html

    RăspundețiȘtergere
  11. URMATI LINK-UL DE MAI SUS.VA INSELATI AMARNIC.DANION VASILE ARE PERFECTA DREPTATE.NEOCALENDARISTII SUNT SUB ANATEMA,SUNT IN AFARA BISERICII,SUNT FIII ANTIHRISTULUI.CALENDARUL A FOST SCHIMBAT DE MASONERIE(SCOPUL A FOST INTRODUCEREA ECUMENISMULUI IN LUMEA ORTODOXA).ECUMENISMUL ESTE CREAT DE MASONERIE(SECTA SATANICA).PATRIARHUL MELETIE METAXAKIS(MASON CU GRADUL 44)A FOST UNUL DINTRE INAINTEMERGATORII LUI ANTIHRIST.

    RăspundețiȘtergere