Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

Δόξα Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι - ΚΟΙΝΩΝΙA -

miercuri, 20 mai 2009

Conferinţa de presă: “Pro Cetăţenie Română”


Vă invităm la lansarea Campaniei

Pro Cetăţenie

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti în colaborare cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara anunţă lansarea Campaniei de susţinere a redobândirii cetăţeniei române pentru basarabeni şi bucovineni, “Pro Cetăţenie Română”.

Parteneri media campaniei “Pro Cetăţenie Română” sunt: portalul informaţional www.basarabeni.ro si www.cetatenia.ro

Lansarea va avea loc joi, 21 mai, cu începere de la ora 12.00, în sala 5 a Casei de Cultură a Studenţilor, aflată pe Calea Plevnei, nr. 61, Sector 1, Bucureşti. Invitaţi speciali: Alexandru Lesco, fost deţinut politic în temniţele ruseşti de la Tiraspol timp de 12 ani; Florin Postolachi, Preşedinte al Asociaţiei "15 Noiembrie1987", Deputat; Ilie Bădescu, Preşedintele Asociaţiei Române de Sociologie.

Cateva cuvinte despre Campania Pro Cetăţenie:

Campania noastră are scopul de a informa şi sensibiliza opinia publică romanească şi europeană asupra temei redobândirii cetăţeniei româneşti.

Cerem susţinere publică pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului României OUG nr. 36/2009 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 259 din 21 aprilie 2009.

Această măsură legislativă este de o importanţă covarşitoare pentru toţi românii din afara graniţelor României, privaţi de dreptul lor natural, cetăţenia, datorită consecinţelor pactului Ribbentrop – Molotov. Românii din vechea provincie românească, Basarabia, trec printr-o criză identitară majoră. Pretutindeni în fostul spaţiu ex-sovietic populaţia de origine românească are încă de suferit.

Evenimentele care au avut loc recent la Chişinau, revolta tinerilor împotriva regimului dictatorial-comunist şi aspiratia firească către libertate

şi democraţie nu ne pot lăsa nepăsători în special pe noi, studenţii basarabeni, aflaţi la studii in România.

Întreaga societate românească a urmărit cu sufletul la gură drama tinerilor basarabeni, deveniţi victime ale unor sălbatice represiuni comuniste.

Publicul din România este puţin familiarizat cu situaţia românilor din afară.
Dramele şi suferinţele românilor captivi din fostul lagăr sovietic sunt necunoscute încă. Prin intermediul acestui proiect se oferă şansa de a fi aduse la lumină datele acestei situaţii, astfel încât cei din ţară să se poată implica în menţinerea identităţii naţionale în rândurile românilor din Basarabia.

În regiunile Ucrainei, pe cuprinsul Republicii Moldova, în zona Transnistriei, trăiesc români care îndura persecuţii din partea unor regimuri nedemocratice totalitare, cu manifestări antiromâneşti viscerale.

Măsura acordării cetăţeniei române, care aparţine de drept celor care au avut de suferit de pe urma consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov, reprezintă o minimă formă de protecţie, în scopul garantării drepturilor democratice care decurg din calitatea de cetăţean european.

Cetăţenia română, respectiv europeană, reprezintă o modestă compensaţie pentru chinurile pe care românii uitaţi în afara graniţelor le-au îndurat de aproape 80 de ani.

Desfăşurarea Campaniei

In Piaţa Universităţii din Bucureşti, în locaţii din Timişoara şi din alte oraşe ale României, se vor crea puncte de informare despre situaţia românilor de peste Prut şi despre modalitatea de obţinere a cetăţeniei române de către aceştia.

Sloganul campaniei este: „Basarabia, Cetăţenia este dreptul tau!”, iar afişul campaniei reprezintă harta României Mari, în culorile tricolorului, cu o sârmă ghimpată de-a lungul raului Prut, exprimând astfel drama sfâşierii poporului roman. In josul hărţii se află citatul „Basarabia Pamânt Romanesc”, iar mai jos, este trecut numele celui căruia îi aparţin cuvintele, „Petre Ţuţea”, şi care ne-a inspirat prin exemplul luptei sale de o viaţă pentru Basarabia.

Obiectivele Campaniei sunt:

• Informarea basarabenilor despre modalitatea de obţinere a cetăţeniei române – drept natural de care au fost deposedaţi datorită conjuncturilor istorice.

• Facilitarea integrării în mediile româneşti a tinerilor basarabeni veniti în Romania.

• Restabilirea adevărului istoric cu privire la teritoriile româneşti aflate în afara graniţelor României.

• Menţinerea legăturilor şi a suportului reciproc între românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Speram în sprijinul presei româneşti pentru a acorda atenţie şi suport acestui proiect de informare.

Sursa : http://www.basarabeni.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu